Bulgaria aşteaptă peste 60.000 de români de Paşti

În perioada sărbătorilor de Paşti, Bulgaria va fi vizitată de un număr de turişti străini estimat între 100.000 şi 110.000, dintre care circa 60% vor fi români, scrie luni cotidianul sofiot Capital, iar alţi 25-30% greci.

Reprezentanţii asociaţiei hotelierilor din Sunny Beach, cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc, afirmă că primii oaspeţi pentru acest sezon turistic sunt aşteptaţi la sfârşitul acestei săptămâni. Cel mai numeros grup de turişti va fi cel din România, dar sunt rezervări şi din Serbia şi Macedonia. De Paşti, turiştii străini vor rămâne pe litoralul bulgăresc între 3 şi 6 zile.

Patronii de hoteluri de la Nisipurile de Aur spun că primii români vor ajunge acolo joi. Se remarcă o oarecare creştere a numărului acestora faţă de anul trecut şi există deja rezervări şi pentru sărbătorile din prima săptămână a lunii mai. Mulţi turişti din România aşteaptă şi hotelierii din judeţele Veliko Târnovo şi Gabrovo din centrul Bulgariei, aceasta zona fiind preferată pentru turismul de week-end.

Şi dacă românii preferă litoralul, centrul şi nordul Bulgariei, staţiunile din sud-vestul ţării aşteaptă turişti în special din Grecia. Destinaţiile favorite ale turiştilor greci sunt staţiunile balneare Velingrad şi Sandanski, precum şi cele de schi Bansko şi Pamporovo.

Numărul turiştilor străini care vor vizita Bulgaria în perioada sărbătorilor de primăvară va fi comparabil cu cel de anul trecut, a declarat vicepreşedintele Camerei de Turism din Bulgaria, Evelin Videnov, într-un interviu pentru agenţia Focus-news. Speranţele tour-operatorilor sunt însă că turiştii bulgari vor fi mai numeroşi. Interesul bulgarilor spre minivacanţa de primăvară creşte cu fiecare an ce trece, creşterea fiind de între 5% şi 7% anual. Mulţi bulgari se întorc de Paşti în locurile unde s-au născut, aceasta fiind tot o formă de turism pentru că ei cheltuiesc bani, ceea ce este bine pentru localităţile mai mici depopulate din cauza migraţiei spre capitală şi oraşele mari, spune Videnov.

Videnov este citat luni şi de ziarul Novinar, spunând că alimentele oferite în hotelurile bulgăreşti sunt de o calitate mai bună faţă de cea din străinătate. Agenţia pentru securitatea alimentară efectuează un control foarte strict asupra restaurantelor. În ceea ce priveşte hrana, nu este nici un motiv de îngrijorare, susţine oficialul.

Rumen Draganov, directorul Institutului pentru evaluarea turismului, spune pentru postul naţional de radio de la Sofia că pentru minivacanţa de Paşti Bulgaria va fi vizitată de circa 110.000 de turişti străini: 65.000 din România, 30.000 din Grecia şi alţi 25.000 din Serbia, Macedonia şi Muntenegru. În acelaşi timp, turiştii bulgari vor fi 250.000. Doar 60.000 dintre aceştia se vor caza însă la hoteluri şi pensiuni, în timp ce restul se vor afla în vizită la rude şi prieteni.