Opoziţia rusă ţine primul protest în Piaţa Roşie

Activişti din opoziţia Rusiei demonstrând în Piaţa Roşie, 8 aprilie 2012
Activişti din opoziţia Rusiei demonstrând în Piaţa Roşie, 8 aprilie 2012 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Poliţia rusă a lăsat sute de activişti să intre liber în Piaţa Roşie din Moscova duminică, în primul protest anti-guvern care a avut loc lângă Kremlin, deşi a reţinut trei activişti pentru că au încercat să ridice un cort, conform unui raport Reuters.

Demonstraţiile politice din Piaţa Roşie au fost interzise până în prezent de autorităţile ruseşti. Săptămâna trecută acestea au sigilat piaţa şi au reţinut zeci de activişti care doreau să ţină un protest mut împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Dar mulţimea a fost tolerantă duminică, când sute de activişti s-au plimbat prin piaţa spaţioasă, purtând panglici şi flori albe, simbolurile protestelor populare care au izbucnit în Moscova şi în alte oraşe din Rusia în urma unor alegeri parlamentare disputate în decembrie.

În ultimele luni, Putin s-a confruntat cu cele mai mari proteste din timpul regimului său de 12 ani, dar după victoria sa în alegerile prezidenţiale din 4 martie, mişcarea fragmentată de opoziţie şi-a pierdut o parte din impuls.

Kremlinul a fost de acord cu reforme politice limitate ca răspuns la demonstraţii, dar a respins cererea principală a protestatarilor pentru o reluare a alegerilor parlamentare din 4 decembrie, despre care criticii guvernamentali susţin că au fost fraudate.

Opoziţia a declarat că va continua să lupte în alegerile locale şi prin proteste de stradă.

Activiştii susţin că autorităţile le încalcă libertatea de adunare când le cer să obţină acordul lor privind locaţia şi ora protestului în avans.

Poliţia a dispersat primul protest de opoziţie din decembrie, spunând că nu a fost autorizat, şi un alt protest din martie, când protestatarii nu au părăsit o piaţă din centrul Moscovei la momentul stabilit. Alte demonstraţii au fost paşnice.