Sarkozy ameninţă iarăşi cu suspendarea participării Franţei la Acordul Schengen

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. (LIONEL BONAVENTURE/AFP/Getty Images)

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, aflat în campanie electorală, a evocat, într-un interviu acordat Le Journal du Dimanche, posibilitatea ca Franţa să-şi suspende participarea la Acordul Schengen, dacă nu se aplică sancţiuni ţărilor care nu îşi păzesc frontierele.

”Dacă am decis eliminarea frontierelor dintre noi, am făcut-o pentru a apăra frontierele externe, nu pentru a fi mai expuşi. Există 120 de kilometri între Grecia şi Turcia care nu sunt apăraţi, sunt îndreptăţit să cer sancţiuni. Am dat termen de un an pentru ca situaţia să se schimbe, altfel vom suspenda participarea Franţei la Acordul Schengen. Cum Franţa are cele mai generoase asigurări sociale, suntem cei mai interesaţi de luarea unor măsuri în acest sens”, a declarat Sarkozy, care candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial.

Este pentru a treia oară când preşedintele francez se referă la Acordul Schengen în campania electorală.

La 11 martie, Nicolas Sarkozy a pledat pentru o reviziuire a acordurilor Schengen şi a ameninţat cu suspendarea participării Franţei la aceste acorduri, dacă nu se ajunge la "un guvern politic al Schengen".

"Într-o situaţie economică şi socială ca a noastră, dacă Europa nu deţine controlul asupra intrării pe teritoriul său, ea nu-i va putea primi în mod demn pe cei care sosesc", a declarat Sarkozy la un miting electoral desfăşurat la Villepinte. "Acordurile Schengen nu mai permit un răspuns pe măsură la gravitatea situaţiei. Ele trebuie revizuite", a mai spus şeful statului francez, care a făcut apel la crearea "unui guvern politic al Schengen, aşa cum va fi de acum încolo un guvern politic al zonei euro".

Sarkozy a pledat pentru "o disciplină comună în ceea ce priveşte controlul frontierelor (...) Trebuie să poată fi sancţionat, suspendat sau exclus din Schengen un stat care a eşuat să-şi îndeplinească îndatoririle".

În urma discursului de la Villepinte, Sarkozy a crescut uşor în sondaje, devansându-l pentru prima dată pe rivalul său socialist Francois Hollande, şi a pledat pentru a doua oară pentru reviziurea regulilor din Schengen.

"Am fost întotdeauna un european convins", a subliniat liderul de la Elysee. "Am vrut Schengen pentru că am vrut ca Europa să fie apărată, nu pentru a deveni o sită. Din moment ce Schengen nu funcţionează, este normal să modificăm Schengen", a declarat el pentru TF1, invocând din nou argumentul unei "Europe care protejează".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe