Budapesta îl face scăpat pe călăul comunist Bela Biszku

Béla Biszku, un fost funcţionar şi călău al Partidului Comunist din Ungaria, în vârstă de 94 de ani, a primit o sentinţă de închisoare cu suspendare pentru complicitate la crime de razboi, pentru rolul său în represaliile care au avut loc după Revoluţia Ungară din 1956.
Bela Biszku într-un tribunal din Budapesta 17 decembrie 2015.
Bela Biszku într-un tribunal din Budapesta 17 decembrie 2015. (ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2015

În decizia anunţată joi, Tribunalul Muncipal din Budapesta l-a exonerat pe Biszku de acuzaţiile formulate împotriva sa: el a fost acuzat că a ordonat împuşcarea unui număr de 49 de manifestanţi anti-comunişti în decembrie 1956 şi de atacarea şi lovirea academicienilor în martie 1957.

Tribunalul a declarat că nu poate stabili dacă Biszku, în calitate de membru al Comitetului Executiv Provizoriu al Partidului Socialist Muncitoresc din Ungaria, creat în acea perioadă, a acţionat ca un instigator la crimele pentru care este acuzat.

Tribunalul mai susţine că nu există nicio dovadă că asasinarea celor 49 de manifestanţi anti-comunişti a fost măcar ordonată de conducerea comunistă. Mai mult, tribunalul şi-a motivat sentinţa cu suspendare, susţinând că Biszku a fost complice la crime deoarece a eşuat să îi tragă la răspundere pe adevăraţii făptaşi.

În 10 septembrie 2012, Biszku a fost plasat sub arest la domiciliu, fiind suspectat de comiterea de crime de război. Este primul politician din conducerea comunistă din 1956 care a fost supus unei anchete penale. El a fost acuzat că a eşuat să protejeze civilii pe timp de război. În plus, el trebuie să îşi asume răspunderea pentru ordinul dat forţelor de securitate să deschidă focul asupra mulţimii de manifestanţi.

Biszku a fost inculpat în 2013 pentru rolul său în înfiinţarea unei forţe speciale de poliţie de către Comitetul Executiv Provizoriu, care a fost controlată direct de membrii comitetului şi care a tras asupra publicului, inclusiv asupra manifestanţilor neînarmaţi. Rolul lui Biszku a fost calificat ca o crimă de război.

În 2014, un tribunal inferior l-a declarat vinovat pe Biszku pentru instigare şi complicitate la crime şi l-a condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare. Atât apărarea cât şi acuzarea au făcut apel la acea decizie. Gergely Gulyás, vicepreşedinte al partidului de guvernament de centru dreapta Fidesz, a aplaudat decizia şi a susţinut că este “evident” faptul că liderii comunişti poartă o răspundere penală pentru evenimentele din 1956. Dar, el a adăugat că sentinţa a fost mult prea blândă dacă se iau în considerare crimele pentru care a fost acuzat Biszku. În iunie 2015, o curte municipală de apeluri a anulat acea decizie şi a ordonat începerea unui nou proces.

Biszku, un comunist extremist, a ocupat funcţia de ministru de Interne al Ungariei în perioada 1957-1961 şi a evitat cu succes să fie judecat timp de două decenii după prăbuşirea regimului comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor