Bucureşti: Protest faţă de tăierile ilegale de păduri. S-au vândut şi munţi, nu numai copacii

Teren care a fost retrocedat ilegal
Teren care a fost retrocedat ilegal (Alfredo Estrella / AFP / Getty Images)

În centrul Bucureştiului au protestat peste 400 de persoane faţă de tăierile ilegale şi de înstrăinarea pădurilor, precum şi faţă de faptul că Ministerul Agriculturii nu alocă fonduri europene pentru sprijinirea proprietarilor de păduri, potrivit Realitatea.

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Nostra Silva, a fost organizatorul protestului, acesta fiind sprijinit şi de WWF România. Participanţii au pornit de pe Dealul Patriarhiei şi au mers în marş până la Piaţa Universităţii, fără să perturbe circulaţia pe carosabil.

Conform Regulamentului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care este în vigoare din decembrie 2013, fiecare stat membru poate alege măsurile pe care să le finanţeze din fondurile alocate de FEADR şi poate aloca bani pentru a sprijini proprietarii să-şi conserve pădurile.

Raluca Dan, specialist în politici publice la WWF România, a afirmat că din banii alocaţi României de la FEADR, Ministerul Agriculturii nu a dat bani pentru plăţile compensatorii pentru a ajuta proprietarii să-şi conserve pădurile.

Aceasta a precizat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, aflat în dezbatere, nu prevede o alocare pentru aceste plăţi.

"Susţinem aceste plăţi pentru că vin în sprijinul proprietarilor să îşi îngrijească pădurile în aşa fel încât ecosistemul să nu fie degradat", a subliniat reprezentanta WWF România.

Conform Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, în cadrul propunerilor de împărţire a celor 8 miliarde de euro din PNDR, pentru domeniul forestier sunt prevăzute doar o măsură de împădurire a terenurilor agricole şi neagricole (alocarea a 100 milioane euro) şi una pentru realizarea de drumuri forestiere dar şi de accesibilizare a fermelor agricole (alocare 200 milioane euro).

"Practic, din cele 8 miliarde de euro din PNDR, domeniul forestier are o alocaţie financiară de maxim 200 milioane euro (2,5 la sută), în condiţiile în care agricultura beneficiază şi de plăţile directe pe suprafaţă prin FEADR în valoare de 10 miliarde euro în exerciţiul financiar 2014 - 2020. Marginalizarea domeniului forestier în PNDR este o problemă acută", arată reprezentantul Federaţiei.

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România a iniţiat o petiţie pentru salvarea pădurilor României. În petiţie se precizează un fapt îngrijorător, şi anume că în ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal 366.000 ha de pădure, cauzând prejudicii de 5 miliarde de euro.

Proprietarii de păduri mai susţin că sute de mii de hectare de teren forestier au fost înstrăinate în perioada 2006 - 2013 către fonduri de investiţii străine, iar unele tranzacţii au avut la bază retrocedări frauduloase, dând exemplu "vânzarea munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, obţinuţi cu acte false şi înstrăinaţi unor investitori din Austria".

Pe lângă o alocare financiară echitabilă pentru sectorul forestier în viitorul PNDR, protestatarii solicită măsuri de sprijinire pentru prelucrarea masei lemnoase în România.