Britanicii expatriaţi în România privesc cu un amestec de dezamăgire şi jenă reacţia ostilă a MB faţă de români şi bulgari (presă)

În contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să-şi deschidă frontierele pentru români anul viitor, reporterul ziarului The Independent, Jerome Taylor, s-a întâlnit cu britanici care au făcut drumul invers, spre România. Mulţi dintre expatriaţii care locuiesc aici privesc reacţia tot mai ostilă din Marea Britanie faţă de imigranţii români şi bulgari cu un amestec de dezamăgire şi stânjeneală.

''Şi britanicii încearcă să plece din Marea Britanie', a afirmat Dave Bryan, un britanic de 28 de ani, originar din County Durham, cunoscut în România pentru că a reprezentat ţara la Eurovision în 2011. 'Britanicii sunt prea mândri. Îi criticăm pe românii care pleacă din ţară, dar există o mulţime de britanici care doresc la fel de bine să plece. Oamenii de aici emigrează pentru a găsi de lucru şi oportunităţi. Britanicii stau şi se jeluiesc şi iau bani de la guvern'', a adăugat el.

Bryan a pierdut obişnuinţa de a vorbi engleza. A intrat într-un restaurant aglomerat de pe strada boemă din Bucureşti Lipscani şi a comandat o ceaşcă de ceai de fructe într-o română perfectă. A glumit cu personalul ca orice localnic. Dar atunci când a deschis gura să vorbească cu un conaţional britanic, accentul puternic nord-estic al locului său de naştere a fost inconfundabil.

''Mă simt ciudat', spune el. 'Am început chiar să gândesc în limba română. Engleza este o limbă pe care acum o simt străină pentru mine', a adăugat Bryan.

Dave a decis să trăiască tot timpul în România, unde s-a mutat în urmă cu opt ani şi şi-a făcut o carieră de star pop. A reprezentat România la Eurovision, după ce ţara sa de adopţie a fost impresionată de faptul că un bărbat vest-european s-a străduit să-i înveţe limba şi a vrut să o reprezinte. El a renunţat la liceu la 17 ani, iar singurul loc de muncă pe care a putut să-l găsească în ţara sa a fost la salubritate. După ce a încercat câteva activităţi de voluntariat în România, s-a îndrăgostit de ţară şi nu s-a mai gândit să se reîntoarcă, chiar dacă faima nu este echivalentul de acasă.

'Obţii faimă în România, dar nu şi bani odată cu ea', spune el. 'Aş putea face 600 de euro (515 lire) la o nuntă şi 100 de euro la un concert, dar am un nume iar eu trăiesc din ceea ce îmi place să fac'', adaugă el.

Nimeni nu ştie numărul exact de britanici care locuiesc în România, deoarece, de la aderarea ţării la UE în 2007, nu mai trebuie să se înregistreze. Prin contrast, ţărilor vest-europene li s-a permis să restricţioneze numărul de români şi bulgari care le trec frontierele. În ianuarie 2014, aceste cote vor fi ridicate.

Ambasada britanică a estimat numărul de britanici din România la 3.000-4.000. Potrivit autorităţilor române din domeniul imigraţiei, numărul de cetăţeni britanici înregistraţi ca locuind aici a scăzut de la 435, între aprilie 2011 şi martie 2012, la 298 din 2012 până în ianuarie.

Economia românească este unul dintre motivele pentru care britanicii au fost atraşi - dar a fost una dintre ţările europene cele mai afectate de criza economică globală iar mulţi dintre investitorii timpurii au pierdut bani. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit iar unele companii multinaţionale s-au retras. Ca parte a unui acord de salvare cu FMI, poporului român i-a fost impus unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa. În 2010, salariile din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%, aminteşte The Independent.

Pentru cei care au rămas există încă oportunitatea de a face bani buni, într-o ţară în care costul vieţii rămâne ieftin, chiar dacă salariile sunt mici.

'Calitatea vieţii este mult mai mare', spune Damian Galvin, care a lucrat pentru ''Aston Martin'' (automobile sport de lux) înainte de a se muta în România, în 2003, înfiinţându-şi propria companie, ''White Mountain Property'', la Braşov. 'Venitul meu este o zecime din ce aveam în Marea Britanie, dar poţi mânca pentru o cincime din ceea ce ar costa în Marea Britanie'.

Bucureştiul este una dintre puţinele capitale europene în care o halbă de bere costă 1 liră. Alimentele şi benzina sunt surprinzător de scumpe - un litru de benzină costă 6 lei (1,16 lire). Dar având în vedere că expatriaţii britanici câştigă de obicei mai mult decât colegii lor români şi există o cotă unică de impozitare de 16%, de multe ori beneficiază de un venit disponibil la sfârşitul lunii.

Având în vedere preferinţa pentru vorbitorii de limbă engleză, chiar şi cei care nu au multe cunoştinţe de limba română pot găsi rapid de lucru. Francis Chantree, 50 de ani, din Hemel Hampstead (estul Angliei), s-a mutat în al doilea oraş ca mărime din România, Cluj-Napoca, după ce s-a îndrăgostit de o româncă cunoscută on-line.

'Ea nu a vrut să vină în Marea Britanie, aşa că am venit eu aici. Sunt foarte norocos. Nu ştiam cu adevărat cum arată Clujul sau chiar dacă voi fi în stare să-mi găsesc de lucru. Dar este un oraş foarte frumos şi există o mulţime de oportunităţi de angajare'', a spus el. În prezent, lucrează pentru o companie de software americană ca ''proof-reader'' (corector).

Puţini expatriaţi sunt însă desprinşi de realitate privind afacerile din România. Corupţia şi birocraţia rămân endemice, potrivit ziarului britanic. Luna trecută, raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie a relevat că ţara mai are multe de făcut pentru a atinge standardele europene, la şase ani de la aderarea la UE.

''Verdictul condamnabil'', potrivit The Independent, nu a fost surprinzător pentru David Howe, un nord-irlandez de 45 de ani, care locuieşte acum la Bucureşti şi are o companie, ''InvestRomania.com'', ce ajută străinii să găsească metode sigure de a-şi cheltui banii.

'Poţi face afaceri, dar realitatea este că dacă nu te monitorizezi singur vei fi jecmănit. Este acceptabil social să faci venit ilicit astfel încât e nevoie de supraveghere maximă. Oricine vine aici trebuie să dezvolte o mentalitate de lumea a treia', spune el.

Mulţi români ar putea obiecta faţă de o astfel de comparaţie, dar aproape toată lumea cu care vorbeşti admite că 'şpaga' este un fapt inevitabil al vieţii. Dar dacă România este coruptă, nu este şi violentă. În pofida faptului că Bucureştiul este un oraş întins, cu unele niveluri şocante ale sărăciei, are una dintre cele mai mici rate ale criminalităţii pentru o capitală europeană.

Michael Fraser, 30 de ani, fiul unui diplomat britanic care a venit să-şi viziteze tatăl la Bucureşti pentru o vacanţă şi nu a mai plecat niciodată, conduce ''Mojo Music Bar'' din oraşul vechi. 'Este cel mai sigur oraş în care am fost vreodată', spune el. 'Dacă mă înapoiez la Loughborough asist la două bătăi într-un weekend. Cu toată sinceritatea pot spune că aici am văzut probabil nu mai mult de cinci în ultimii 12 ani', a adăugat el.

România este în opinia sa o ţară profund greşit înţeleasă în Europa de Vest. 'Prima opinie pe care o au oamenii este aceea pe care o citesc în presă şi e, în general, cu adevărat rea despre România', spune el. 'Dar, 99 la sută din persoanele care locuiesc aici iubesc această ţară. Trebuie să existe un motiv pentru asta', îl citează în final ziarul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe