BP a fost amendată cu miliarde de dolari pentru deversarea de petrol de la Deepwater Horizon

Demonstraţii în faţa Casei Albe cer pedepsirea companiei British Petroleum (BP) pentru dezastrul făcut în Golf, 2010
Demonstraţii în faţa Casei Albe cer pedepsirea companiei British Petroleum (BP) pentru dezastrul făcut în Golf, 2010 (Jim Watson / AFP / Getty Images)

Joi, compania petrolieră BP şi-a recunoscut vina pentru 11 capete de acuzare de omucidere în deversarea catastrofală de petrol de la Deepwater Horizon, din 2010. Ea a pledat vinovat şi la acuzaţiile de obstrucţie a Congresului şi de încălcări ale legilor de mediu, inclusiv Legea pentru Ape Curate şi Legea pentru Păsări Migratoare.

Gigantul petrolier a fost de acord să plătească cea mai mare amendă penală din istoria Statelor Unite, 4 miliarde de dolari, care include o amendă şi sancţiuni de 1,25 miliarde de dolari pentru daunele aduse mediului, în conformitate cu Departamentul de Justiţie (DOJ). Amenda va fi plătită în rate, într-o perioadă de cinci ani.

Compania cu sediul la Londra a publicat o declaraţie pe 15 noiembrie, în care a recunoscut că a optat pentru un acord de soluţionare. Acesta va trebui acceptat de un tribunal federal din New Orleans înainte de a deveni definitiv.

Acuzaţiile individuale pentru omor prin imprudenţă, încălcări de mediu şi obstrucţie au venit separat.

"Poate că cea mai mare tragedie este faptul că moartea celor 11 oameni aflaţi pe platforma Deepwater Horizon ar fi putut fi evitată. Explozia platformei a fost un dezastru, ce a rezultat din cultura BP de a privilegia profitul în faţa prudenţei ... ", a declarat procurorul adjunct general Lanny A. Breuer, ​​la o conferinţă de presă din New Orleans, în conformitate cu o transcriere furnizată de către Departamentul de Justiţie.

Un juriu federal a acuzat doi directori executivi ai BP, care se aflau la bordul Deepwater Horizon, de omor prin imprudenţă în cazul celor 11 lucrători petrolieri decedaţi. "Rechizitoriul îi acuză pe aceşti doi lideri BP, aflaţi la faţa locului, de neglijenţă gravă şi abateri intenţionate, în seara zilei de 20 aprilie 2010. În faţa steagurilor roşii care indicau că puţul nu era bine securizat, ambii bărbaţi au omis să ia măsuri adecvate pentru a preveni explozia", a declarat Breuer.

El nu i-a numit pe cei doi în timpul conferinţei de presă. Actul de acuzare îi numeşte: liderii platformei Robert Kaluza şi Donald Vidrine.

"În călătoriile pe care eu şi colegii mei le-am făcut pe coasta golfului, după deversarea de pe Deepwater Horizon, am văzut daunele provocate de această tragedie vieţii şi întreprinderilor, precum şi zonelor de coastă şi maştinilor."

Lanny A.Breuer, procuror adjunct general

Fostul director executiv senior al BP, David Rainey, care a a fost comandant adjunct pentru incidenţe la locul efectelor deversării, a fost pus separat sub acuzare pentru obstrucţionarea anchetei Congresului privind deversarea, acţionând în numele BP. El este acuzat şi de efectuarea de "declaraţii false în faţa oficialilor de aplicare a legii", în conformitate cu DOJ, şi de modificare a documentelor care prezentau severitatea scurgerii.

Pe 20 aprilie 2010, platforma Deepwater Horizon se afla la aproximativ 80 de km în largul coastei Golfului Mexic, în apropiere de New Orleans, când a explodat şi s-a scufundat. În următoarele 85 de zile, un procent estimat de 172 de milioane de galoane de ţiţei s-au scurs din puţul deteriorat, ucigând animale marine şi păsări, afectând aerul şi apa şi devastând economia regiunii. Zona de pescuit a fost închisă, iar turismul s-a prăbuşit.

Guvernul şi avocaţii reclamanţilor au dat în judecată Transocean Ltd., proprietarul platformei, şi contractantul pentru ciment Halliburton. Ei nu au fost menţionaţi în anunţul din 15 noiembrie.

În ceea ce priveşte urmărirea penală, "Munca noastră este departe de a fi terminată", a declarat procurorul general Eric Holder, vorbind la conferinţa de presă din New Orleans. "În călătoriile pe care eu şi colegii mei le-am făcut pe coasta golfului, după deversarea de pe Deepwater Horizon, am văzut daunele provocate de această tragedie - vieţii şi întreprinderilor, precum şi zonelor de coastă şi mlaştinilor."

Holder a spus că acţiuni civile sunt încă în curs de desfăşurare. "Vom continua să analizăm toate indiciile credibile şi să urmărim toate acuzaţiile garantate."

Greenpeace a criticat înţelegerea. Cercetătorul principal al Greenpeace, Mark Floegel, a declarat că aceasta "nu respectă niciun aspect al noţiunii general acceptate de pedeapsă. Această înţelegere propusă nu îi trage la răspundere pe vinovaţi pentru acţiunile lor".

În opinia lui Floegel, înţelegerea reprezintă o palmă peste mână şi nu va convinge companiile petroliere să îşi îmbunătăţească practicile de siguranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe