Efortul de izolare a deversarii de petrol in Golful Mexic a stagnat

26 mai, pata de petrol in Blind Bay, Louisiana
26 mai, pata de petrol in Blind Bay, Louisiana (Win McNamee / Getty Images)

Efortul de controlare a deversarii masive de petrol in Golful Mexic a stagnat dupa ce un fierastrau folosit pentru a taia conductele deteriorate de petrol s-a intepenit.

Cel mai recent plan de a controla scurgerea implica taierea conductelor de petrol deteriorate si pozitionarea unei cupole de izolare deasupra putului deschis.

Intr-o sedinta de informare care a avut loc in sudul statului Louisiana miercuri, Amiralul Pazei de Coasta, Thad Allen a declarat ca prima dintre cele doua conducte a fost taiata, dar ca fierastraul s-a blocat in timp ce incerca sa taie cea de-a doua conducta.

Allen a declarat ca echipaje ale gigantului de petrol BP folosesc roboti submersibili pentru a elibera lama si au in vedere de asemenea utilizarea unui al doilea fierastrau.

Cea mai mare deversare de petrol din istoria Statelor Unite a ajuns deja pe uscat, lovind statele din sud ale Golfului in Louisiana, Alabama si Mississippi. Exista rapoarte ca pata se intinde pe linia de coasta din Florida.

Oficialii BP declara ca procesul de taiere a conductelor este riscant, deoarece, cel putin temporar, va creste fluxul de petrol din putul spart.

Amiralul Allen a declarat ca nu este de asteptat ca debitul sa creasca pana ce a doua taiere nu este completa. El a spus ca dispersanti submarini de petrol sunt folositi pentru a reduce la minimum raspandirea suplimentara de titei.

El a confirmat, de asemenea, ca guvernul federal a autorizat Louisiana sa continue construirea unui segment de bariere din nisip, pentru a proteja mlastinile de raspandirea petei.

Guvernatorul Louisianei, Bobby Jindal, s-a plans de intarzierea in aprobarea barierelor de protejare a zonei sensibile a tarmului. Allen a declarat ca studiile preliminare arata ca barierele pot fi eficiente, dar a subliniat de asemenea ca trebuie sa fie avut grija ca ridicarea barierelor sa nu efecteze drastic mediul inconjurator.

Cel mai recent efort pentru stoparea scurgerii de ulei a inceput marti. Allen afirma ca odata ce a doua teava este taiata cu succes, capacul de sus ar putea fi instalat.

BP a sapat doua puturi de ajutor de urgenta pentru a ajuta la sigilarea scurgerii, dar acestea nu vor fi terminate pana in august.

Titeiul a inceput sa fie deversat in Golful Mexic la scurt timp dupa ce platforma Horizon, care era operata de BP, a explodat la 20 aprilie, omorand 11 muncitori. Ansamblul s-a scufundat doua zile mai tarziu.

Milioane de barili de petrol care se scurg in Golful Mexic reprezinta o amenintare majora pentru pescuitul de coasta, mediu si turism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură