Expolzie a unei conducte petroliere chineze cauzeaza o alta deversare de petrol

Pompieri stingand un incendiu dupa o lupta cu focul care a durat 15 ore in portul Dalian, nord-estul Chinei, 17 iulie 2010
Pompieri stingand un incendiu dupa o lupta cu focul care a durat 15 ore in portul Dalian, nord-estul Chinei, 17 iulie 2010 (STR / AFP / Getty Images)

O explozie a avut loc in timp ce un tanc petrolier descarca 300.000 de tone de petrol in golful Dalian, in nord-estul Chinei. Incidentul a generat un incendiu cu care pompierii s-au luptat aproape 15 de ore inainte de a-l aduce sub control. Nu au existat leziuni sau pierderi de vieti omenesti, conform rapoartelor oficiale.

Tancul petrolier a ancorat in portul Dalian la 06:11 am pe 16 iulie. Explozia, care a avut loc in timp ce erau adaugati aditivii, a fost urmata de un incendiu ce s-a raspandit rapid.

"Am auzit o explozie puternica si am simtit ca si cum cineva tocmai m-a impins. Am crezut ca a fost un cutremur", a declarat Chen Zhigang, ofiterul de inspectie vamala din Dalian pentru mass-media de stat. "La zece minute dupa explozie a aparut o coloana de foc, care a crescut mai multi metri in inaltime. Noaptea, fumul a acoperit aproape jumatate din cer, pana a doua zi dimineata cand a inceput sa se subtieze", a declarat Chen.

Incendiul declansat de explozia initiala a fost stins in aceeasi noapte, dar explozia a declansat un incendiu intr-o conducta din apropiere, a carei supapa de siguranta deteriorata a alimentat un alt incendiu. Aproximativ 300 de masini de pompieri si peste o mie de pompieri au fost trimisi la fata locului.

Accidentul a produs deversari de 1.500 de tone de titei in ocean. Peste 5 milioane de tone de spuma si 20 de tone de stingatoare cu pulbere uscata au poluat, de asemenea, oceanul, conform unui raport China National Radio.

In dupa-amiaza zilei de 18 iulie, Biroul de Protectie a Mediului din Dalian a raportat ca aproape 100 de kilometri patrati din apa oceanului au fost poluati.

Portul Dalian este situat pe malul Marii Galbene, in nord-estul Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură