Borell: UE prelungeşte negocierile din dosarul nuclear iranian

Joseph Borrell
Joseph Borrell (John Thys/AFP via Getty Images)

Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Josep Borrell, a prelungit vineri timpul disponibil pentru a discuta modalităţile de salvare a acordului nuclear încheia în 2015 cu Iranul.

Mecanismul de litigiu al acordului a fost declanşat pe 14 ianuarie de Franţa, Germania şi Marea Britanie, care au acuzat regimul iranian de denunţarea unilaterală a unora dintre clauze, după ce SUA s-a retras din acord în 2018 şi a impus sancţiuni severe care au afectat industria petrolieră a Republicii Islamice.

Dacă ligitiile nu se soluţionează, evoluţia ar putea duce la reimpunerea sancţiunilor ONU ridicate în cadrul acordului.

„Sunt de acord că este nevoie de mai mult timp datorită complexităţii problemelor implicate. Timpul este, prin urmare, extins", a declarat Borrell, într-un comunicat. În conformitate cu acordul dintre Iran şi puterile mondiale, UE serveşte ca garant.

Paris, Londra şi Berlin au comunicat UE la începutul acestei luni că au declanşat mecanismul litigiilor, teoretic începând un proces de 15 zile pentru soluţionarea problemelor cu Iranul.

Există câteva întrebări cu privire la momentul în care ar trebui să înceapă perioada de 15 zile, deoarece Iranul nu a recunoscut oficial procesul de arbitraj, au menţionat oficialii.

China şi Rusia sunt, de asemenea, semnatare ale acordului convenit la Viena în 2015 şi şi-au exprimat public neînţelegerile cu privire la decizia europenilor de a declanşa mecanismul.

După ce luni de zile a luat măsuri renunţând la clauzele care limitează industria nucleară iraniană, Teheranul a declarat, pe 6 ianuarie, că va restrânge limitele la îmbogăţirea uraniului, adâncind criza.

Comisia comună care reglementează acordul nuclear iranian se va întruni în februarie.