Bolsonaro către Netanyahu: Transferul Ambasadei braziliene la Ierusalim este "o chestiune de timp"

Iair Bolsonaro (stânga) împreună cu Benjamin Netanyahu (dreapta)
Iair Bolsonaro (stânga) împreună cu Benjamin Netanyahu (dreapta) (Getty Images)

Transferul Ambasadei Braziliei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o chestiune de timp, potrivit primului ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, care a declarat duminică, 30 decembrie că preşedintele ales, Iair Bolsonaro, a afirmat că problema este legată de data la care se va întâmpala acest eveniment.

"Bolsonaro mi-a spus că nu este o chestiune de "da", ci de "când", a spus Netanyahu în timpul întâlnirii sale cu comunitatea evreiască braziliană din Rio de Janeiro.

Primul ministru s-a întâlnit cu Bolsonaro vineri, 28 decembrie după sosirea sa în Brazilia, ţară pe care o vizitează pentru prima dată ca şef de stat israelian.

După întâlnire, liderii nu au făcut referire la posibilul transfer al Ambasadei Braziliei în Israel de la Telv Aviv la Ierusalim, problemă care a provocat controverse atunci când a fost anunţată de Bolsonaro după ce a fost ales preşedinte.

Cu toate acestea, Netanyahu anunţase deja înainte de a pleca în Brazilia că această chestiune va fi discutată cu preşedintele ales.

Intenţia lui Bolsonaro de a muta ambasada Braziliei este privită favorabil de către Israel, care consideră că este o decizie importantă pentru oraşul, a cărui parte estică este ocupată de palestinieni din 1967, relatează publicaţia El Diario.

Bolsonaro vrea să urmeze exemplul lui Donald Trump – pentru care are o admiraţie profundă – care a mutat deja Ambasada SUA la Ierusalim, decizie urmată de Guatemala şi anunţată de alte ţări, cum ar fi Honduras şi Australia.

Potrivit lui Netanyahu, declaraţia lui Bolsonaro a fost aceeaşi cu a preşedintelui american Donald Trump, după ce a fost ales în 2016.

Deşi potrivit declaraţiilor lui Netanyahu decizia de a transfera este o chestiune de timp, se pare că problema este încă în curs de evaluare de către Bolsonaro, aşa cum a recunoscut într-un interviu la un program de televiziune brazilian, difuzat sâmbătă.

Netanyahu a reiterat, într-un interviu cu reporterii înaintea întâlnirii cu comunitatea evreiască, că posibilităţile de a încheia acorduri cu Brazilia sunt „imense“ şi a explicat că evoluţiile tehnologice, care au făcut Israelul una dintre naţiunile lider în acest domeniu la nivel mondial, pot ajuta progresul Braziliei - "o naţiune cu mult potenţial".

În cadrul întâlnirii de vineri, Netanyahu şi Bolsonaro au convenit să înceapă o alianţă strategică de cooperare în domenii precum tehnologie, apărare, agricultură, securitate şi apă.

În timpul celor cinci zile petrecute în Brazilia, în afară de întâlnirea cu Bolsonaro şi participarea la ceremonia de învestitură, Netanyahu a programat să se întâlnească cu secretarul de stat al Statele Unite ale Americii, Mike Pompeo, şi preşedinţii de Chile, Sebastian Pinera, şi de Honduras, Juan Orlando Hernandez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe