Fost general intră în cursa electorală din 2019 din Israel

Generalul israelian Benny Gantz (st), în 9 decembrie 2012, alături de generalul grec Mihail Kostarakos
Generalul israelian Benny Gantz (st), în 9 decembrie 2012, alături de generalul grec Mihail Kostarakos (Jack Guez/AFP/Getty Images)

Fostul şef al forţelor armate israeliene, Benny Gantz, pe care sondajele de opinie îl prezintă ca cea mai mare provocare faţă de eforturile premierului Benjamin Netanyahu de a fi reales în 2019, a creat joi, în mod oficial, un partid politic, potrivit Reuters.

Detaliile legate de partidul lui Gantz, Partidul Rezistenţei din Israel, care au fost dezvăluite mass mediei după înregistrare, au oferit puţine indicaţii privind înclinaţia sa ideologică.

Pe lângă menţinerea Israelului ca “ţară evreiască şi democratică”, partidul a promis schimbări nespecificate la priorităţile din economie şi securitatea naţională.

Sondajele de opinie au prezis o victorie uşoară a lui Netanyahu în alegerile din 9 aprilie 2019, partidul său de dreapta Likud urmând să câştige aproximativ 30 dintre cele 120 de locuri ale Parlamentului. Sondajele mai prezic că Likud va forma o coaliţie de guvernare de dreapta similară cu actualul Cabinet.

În plus, sondajele, publicate după ce Netanyahu a anunţat luni alegeri anticipate cu aproximativ şapte luni înaintea termenului specificat de lege, au clasat pe locul doi partidului lui Gantz, care la acea vreme era doar ipotetic. Sondajele au prevăzut că acest partid va câştiga aproximativ 15 locuri.

Netanyahu, care candidează pentru cel de-al cincilea mandat, este implicat în trei investigaţii privind acte de corupţie în care poliţia a recomandat inculparea sa. Premierul a negat orice infracţiune.

Procurorul general al Israelului încă nu a decis dacă îl va inculpa pe Netanyahu şi nu este clar dacă îşi va anunţa decizia înaintea alegerilor.

În cazul în care Gantz se va evidenţia ca un candidat de centru-stânga, acest lucru ar putea fi în favoarea lui Netanyahu prin divizarea blocului opoziţiei, deja dezbinat.