Bogdan Chiriţoiu: ”Vrem ca banii statului să fie bine cheltuiţi”

Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Matei Dobrovie
24.08.2015

Piaţa achiziţiilor publice se ridică la circa 15 miliarde de euro, respectiv 10% din PIB. Consiliul Concurenţei este interesat să nu existe o discriminare a companiilor care participă la achiziţii publice, iar banii statului să fie bine cheltuiţi, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul dezbaterii ”Legi noi pentru o piaţă de 15 miliarde euro - achiziţiile publice în România”, organizate astăzi de EFOR şi Freedom House.

"Pe noi, Consiliul Concurenţei, ne interesează să nu existe discriminare, să permitem accesul cât mai liber companiilor care sunt interesate să participe la achiziţiile publice şi să nu lăsăm administraţia să intervină cu anumite măsuri care să limiteze accesul. Ce ne dorim noi este ca administraţia publică să nu elimine în mod discreţionar companiile de la accesul la achiziţii. Foarte multe companii depind de acest sector şi este important pentru bunăstarea economică a României ca el să funcţioneze bine, iar concurenţa să se desfăşoare bine între aceste companii", a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Totodată, şeful Consiliului Concurenţei a arătat că instituţia pe care o conduce doreşte să se implice în prevenirea trucării licitaţiilor şi a înţelegerilor dintre companiile participante. În acest scop, Chiriţoiu consideră că ”este important să primim mai multe informaţii de la instituţiile care se ocupă de supravegherea procesului de achiziţii”, deoarece Consiliul Concurenţei este singurul organ de sancţionare a neregulilor.

”Avem acum un caz în care mergem în paralel cu Parchetul. Trebuie să vedem cum aplicăm Codul Penal şi legea concurenţei”, a mai declarat el, arătând că, deocamdată, instituţia pe care o conduce este dependentă de informaţiile primite de la instituţiile de supraveghere a procesului de achiziţii şi doreşte mai multe date în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor