Ce noutăţi aduce legea achiziţiilor publice (video)

Bogdan Paul Dobrin, Presedinte ANRMAP (Eugen Horoiu)
Matei Dobrovie
24.08.2015

Preşedintele ANRMAP, Bogdan Paul Dobrin, a arătat în cadrul dezbaterii ”Legi noi pentru o piaţă de 15 miliarde euro – achiziţiile publice în România”, organizate astăzi de EFOR şi Freedom House, că noua directivă europeană prevede un singur criteriu – oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în locul preţului celui mai scăzut.

Oficialul a arătat că au existat o grămadă de probleme pe partea de derulare a contractelor, care au dus la suplimentări şi schimbări ale acestora. ”Acest capitol este foarte sensibil şi trebuie mare atenţie la transpunerea lui în legislaţia naţională pentru a nu da naştere la abuzuri. Sensul este de a ajuta în derulare şi de a avea reguli clare pentru a stabili când poţi să suplimentezi un contract şi când nu”, a precizat Dobrin.

Preşedintele ANRMAP a mai anunţat că regula în noile directive europene este împărţirea contractului pe loturi. ”Numai unde nu se va putea împărţi se va merge pe un singur contract. Această prevedere urmăreşte ca un contract să nu cuprindă mai multe activităţi decât este necesar şi să permită accesul cât mai multor concurenţi economici”, a explicat el.

Referitor la raportul calitate-preţ, Dobrin a arătat că noua directivă europeană prevede un singur criteriu – oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, în locul preţului celui mai scăzut. ”Acesta este acum doar un subcriteriu pentru cazuri foarte izolate, dar regula va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic şi se va lua în discuţie costul achiziţiei, care va lua în calcul durata de viaţă a proiectului, amortizarea şi toate costurile, nu doar preţul”, a explicat şeful ANRMAP.

”Am decis la nivel naţional, şi după consultarea cu Comisia Europeană, să facem 4 proiecte distincte pentru a nu mai avea problemele pe care le-am avut pe ordonanţa 34 cu sectorul clasic şi cel de utilităţi. Avem patru legi separate, cu reguli clare, cu norme detaliate”, a concluzionat Bogdan Paul Dobrin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor