Blocul ACUM: Dezoligarhizarea statului nu sunt priorităţi pentru socialişti, aceştia fac jocurile lui Plahotniuc

Cerinţele PSRM nu includ instituţiile de drept, de aceea creează oportunităţi reale pentru negocieri cu PDM care va menţine puterea asupra justiţiei pentru a putea iniţia dosare politice, afirmă Dionis Cenuşă.
Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii Blocului ACUM
Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii Blocului ACUM (facebook.com/Andrei Năstase)

Blocul ACUM a acuzat PSRM de complicitate cu PD, de lipsă de interes pentru „dezoligarhizarea Republicii Moldova” şi de susţinere a „jocurilor lui Plahotniuc” după ce socialiştii au respins oferta ACUM de a vota împreună pentru revenirea la sistemul de vot proporţional şi adoptarea pachetului de legi antioligarhice cu scopul înlăturării PD de la putere.

Maia Sandu a declarat marţi, 9 aprilie în cadrul unei conferinţe de presă că setul de condiţii propuse de PSRM doritorilor să formeze cu ei o coaliţie de guvernare demonstrează că socialiştii nu consideră R. Moldova drept un stat capturat şi lipsa curajului acestora de a porni lupta împotriva regimului.

„Se pare că reforma justiţiei şi dezoligarhizarea statului nu sunt priorităţi pentru PSRM. Ei au venit cu unele subiecte menite să divizeze societatea”, a adăugat lidera PAS.

Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a învinuit socialiştii că „promovează agenda PD şi a lui Plahotniuc” contrar promisiunilor date alegătorilor în campania electorală.

Socialiştii au anunţat marţi că doresc funcţia de speaker al Parlamentului, limba rusă să primească statut de limbă de comunicare interetnică, SIS să revină în subordinea preşedinţiei, precum şi adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze. Aceştia au mai insistat ca în viitorul guvern să deţină funcţiile de ministru al Apărării şi de Externe.

Politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze în context că lipsa unei menţiuni despre instituţiile semnificative pentru statul de drept (Ministerul Justiţiei, Procuratura, CNA etc.) din solicitarea socialiştilor creează oportunităţi reale pentru negocieri cu democraţii deoarece PDM vrea să menţină puterea asupra instituţiilor de care depinde actul justiţiei pentru a putea iniţia dosare politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe