Dionis Cenuşă: Igor Dodon vrea acceptul Moscovei pentru o coaliţie dintre PD şi PSRM

Situaţia politică de la Chişinău nu este deloc simplă, dar este culmea că Igor Dodon confundă Moscova cu o parte integră a politicului moldovenesc şi o foloseşte în calitate de avocat, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Preşedintele Igor Dodon a plecat joi, 4 aprilie, într-o nouă vizită de lucru la Moscova. În context, politologul Dionis Cenuşă menţionează că şeful statului foloseşte întâlnirile cu oficialii ruşi ca să calmeze spiritele în rândurile socialiştilor şi să-i influenţeze pe cei din teritoriu să dea lumină verde negocierilor directe cu PDM.

Igor Dodon susţine că factorul extern nu trebuie să se amestece în formarea coaliţiei de guvernare de la Chişinău, remarcă analistul precizând că imediat după această declaraţie, preşedintele „îşi face valiza şi pleacă la Moscova într-o vizită oficială”.

Expertul notează că la Moscova este plecată şi Zinaida Greceanîi, lidera fracţiunii socialiştilor probabil şi aceasta având nevoie de o aprobare. „Cât de dificile ar putea fi discuţiile de la Moscova, dacă au plecat tocmai doi.”

„Deplasările astea la Moscova au loc înainte ca socialiştii să se pună de acord cu unităţile din teritoriu. Se pare că Igor Dodon ar vrea acceptul Moscovei pentru o coaliţie dintre PD şi PSRM. Situaţia politică nu este deloc simplă la Chişinău, dar este culmea că Igor Dodon foloseşte Moscova în calitate de avocat”, a mai comentat politologul pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că şeful statului ar avea o prietenie atât de strânsă cu Rusia că o confundă cu o parte integră a politicului moldovenesc, iar socialiştii vor să minimizeze costurile legate de eventualitatea unei coaliţii cu Vladimir Plahotniuc.

Într-un interviu pentru agenţia rusă de ştiri TASS, Igor Dodon a dezminţit că s-ar confrunta cu presiuni din partea Kremlinului pentru a se opune unei coaliţii între aliaţii săi socialişti şi democraţii lui Vlad Plahotniuc. Preşedintele a afirmat că dintre posibilele scenarii post-electorale din R. Moldova, cel mai probabil i se pare în prezent cel al alegerilor anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe