Igor Dodon susţine că la 7 aprilie 2009 a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Expert: Principalul câştigător este PD

Evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 au făcut posibilă apariţia formaţiunilor PAS şi Platforma DA, care au creat în R. Moldova un bazin de speranţă împotriva corupţiei şi decăderii instituţiilor democratice, constată Dionis Cenuşă.
Reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău - protest în susţinerea victimelor torturii din 7 aprilie 2009, 7.04.2019
Reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău - protest în susţinerea victimelor torturii din 7 aprilie 2009, 7.04.2019 (facebook.com/Amnesty Moldova)

Preşedintele Igor Dodon susţine că la 7 aprilie 2009 ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat astfel fiind „scrisă una dintre paginile negre din istoria recentă a Republicii Moldova”.

„Sunteţi mulţumiţi de rezultat?, i-a întrebat preşedintele pe toţi cei care au protestat la 7 aprilie 2009 pe când el însuşi era membru al guvernului comunist menţionând că „un alt 7 aprilie, ruşinos şi fără sens, nu trebuie să se mai repete”.

„Declanşarea urii şi a frustrării din partea perdanţilor politici a dus la distrugerea instituţiilor de stat şi la promovarea unei generaţii de politicieni de dreapta care a reuşit să compromită însuşi conceptul de democraţie în R.Moldova”, a mai scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

De menţionat că zeci de jurişti, reprezentanţi ai ONG-urilor din R. Moldova, dar şi reprezentanţi ai mass mediei s-au adunat duminică, în preajma Arcului de Triumf pentru a susţine victimele torturii din 7 aprilie 2009 condamnând aplicarea torturii şi relelor tratamente faţă de protestatarii paşnici, în cadrul protestelor de acum un deceniu. În opinia acestora, investigarea eficientă în dosarul 7 aprilie şi sancţionarea celor responsabili a eşuat.

Mai mult, reprezentanţii societăţii civile, au considerat necesar să atenţioneze că la o anumită periodicitate, forţele de ordine continuă să aplice forţa şi gaze lacrimogene fără vreo justificare, să se eschiveze să poarte elemente de identificare pe uniforme, în timp ce factorii de decizie şi politicienii rămân reticenţi în implementarea reformelor profunde care să asigure reducerea detenţiei nejustificate, să îmbunătăţească condiţiile de detenţie, să asigure o încredere a justiţiabililor în actul de justiţie şi în acordarea serviciilor de reabilitare, precum şi aplicarea unor pedepse adecvate.

În context, politologul Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că deşi protestele tinerilor şi suprimarea acestora au contribuit la plecarea comuniştilor de la putere şi distrugerea lor ca forţă politică, aceleaşi circumstanţe au deschis uşa în politică a oligarhilor precum Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc.

„Principalul câştigător al acelor evenimente este Partidul Democrat, care a reuşit să se transforme dintr-un partid cu o popularitate de sub 1% în martie 2009 într-o formaţiune cu 13 mandate după alegerile anticipate din iulie 2009, convertindu-se deja în 2015 în partidul de guvernare”, comentează analistul concluzionând că aceleaşi evenimente tragice totuşi au făcut posibilă apariţia unor partide noi, precum PAS şi Platforma DA, care au creat în societate un bazin de speranţă şi de rezistenţă împotriva corupţiei şi decăderii instituţiilor democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe