Blaturi, blaturi: SUA în negocieri pentru achiziţionarea a 5 motoare de rachetă din Rusia

O companie spaţială americană este aşteptată să confirme, până la sfârşitul acestei luni, achiziţionarea a cinci motoare de rachetă ruseşti anterior interzise, a precizat miercuri publicaţia Kommersant, citând surse neidentificate apropiate de producătorul rus de motoare.
Motor de rachetă RD-180
Motor de rachetă RD-180 (Getty Images)

O delegaţie a companiei United Launch Alliance (ULA) va vizita producătorul de motoare de rachete în Rusia înainte de sfârşitul lunii septembrie “pentru a dovedi că sunt fermi” şi doresc să cumpere cinci motoare ruseşti RD-180, conform Kommersant.

ULA aparent s-a implicat în discuţii secrete timp de peste un an cu producătorul rus Energomash în vederea achiziţionării a 10 motoare RD-180. Planurile iniţiale de a semna un contract în septembrie 2016 au fost suspendate din cauza campaniei prezidenţiale americane şi a noilor teste de motoare anunţate de directorul general al SpaceX, Elon Musk.

O altă încercare de a semna contractul în acest an, în Franţa, a eşuat după ce SUA a înăsprit sancţiunile împotriva Rusiei.

După anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, congresmenii americani au interzis să se utilizeze după anul 2019 motoare de rachetă ruseşti pentru lansările americane de sateliţi militari şi de spionaj. Interdicţia a fost parţial ridicată din cauza dependenţei industriei spaţiale americane de motoarele RD-180.

În ciuda faptului că doresc să obţină până în 2020 un înlocuitor fiabil de producţie americană, ULA plănuieşte să continue să lanseze rachete folosind motoare ruseşti cel puţin până la jumătatea anilor 2020, a raportat în această săptămână Wall Street Journal, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a companiei americane.

ULA a asigurat majoritatea lansărilor de sateliţi pentru Forţa Aeriană a Statelor Unite de când a fost înfiinţată în 2006 în urma asocierii dintre Lockheed Martin Corp şi Boeing Co.

Rusia ar urma ca în decursul acestui an şi al anului următor să furnizeze Statelor Unite 22 de motoare RD-180 pe baza contractelor semnate înaintea aplicării interdicţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe