Blaga (PDL): Intrarea lui Iohannis în PNL poate stârni un război în USL

Vasile Blaga, preşedinte PDL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
21.02.2013

Intrarea primarului Sibiului Klaus Iohannis în PNL este un lucru benefic pentru partid, dar poate fi şi cauza unui potenţial război în interiorul USL, a declarat joi, preşedintele PDL Vasile Blaga.

„Intrarea lui Iohannis în PNL nu este doar o simplă lovitură de imagine aşa cum am văzut, e şi un aspect clar al potenţialelor războaie din interiorul USL. Fiecare din cele două partide, PNL şi PSD încearcă să se întărească, pentru la o adică”, a declarat Vasile Blaga.

Liderul PDL a explicat de ce consideră că intrarea lui Iohannis în PNL reprezintă un plus de imagine pentru liberali.

„Este vorba despre un primar respectat şi un om de onoare. Este bine văzut nu doar în ţară, ci şi în afară”, a precizat Vasile Blaga.

Onorând invitaţia făcută de preşedintele Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a înscris miercuri în PNL, declarând că, dacă va fi ales în conducerea partidului în cadrul congresului de vineri, va renunţa la şefia FDRG, precum şi că nu exclude nici ideea de a fi premier.

Iohannis: Dacă Antonescu devine preşedinte, sunt dispus să discut despre şefia PNL

Locul lui Crin Antonescu la conducerea PNL ar putea fi luat de noul membru al partidului Klaus Iohannis, dacă actualul şef liberal va ajunge preşedintele României, după alegerile din 2014. Deocamdată, Iohannis speră să obţină o funcţie de conducere în PNL, la actualul congres al partidului.

"Este posibil ca atunci (n.r. după alegerea ca preşedinte a lui Antonescu) să devin una dintre persoanele care ar intra în discuţie, dacă va fi aşa sau nu vom vedea atunci. Nu cu gândul acesta am intrat în PNL, dar dacă atunci se pune problema evident că sunt dispus să discut", a precizat Klaus Iohannis.

Primarul Sibiului a declarat că nu s-a simţit niciodată folosit şi nici nu crede că preşedintele PNL l-a folosit ca "o lovitură de imagine", având în vedere scăderile în sondaje pe care le-a înregistrat în ultima vreme.

Iohannis este membru PNL începând de miercuri, în urma acceptării invitaţiei făcute de liderul Crin Antonescu.

Crin Antonescu - "Iohannis, potrivit şi funcţiei de premier, şi celei de preşedinte al României"

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu exclude ca pe viitor să deţină poziţia de premier, funcţie pentru care l-ar susţine din nou şi liderul PNL Crin Antonescu, care susţine că edilul ar fi potrivit şi pentru funcţia de preşedinte al României.

Un jurnalist l-a întrebat pe Iohannis dacă ia în calcul pe viitor să devină prim-ministru, iar acesta a răspuns: "Nu aş exclude din capul locului o astfel de posibilitate".

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu a fost întrebat apoi dacă îl vede pe Iohannis din nou în funcţia de prim-ministru.

"Da, fără îndoială, cu precizarea că intrarea domnului Klaus Iohannis în PNL nu înseamnă cu nimic, dar absolut cu nimic vreo modificare în angajamentele noastre la nivelul USL în faţa alegătorilor români. Cu alte cuvinte, nu are niciun fel de legătură şi nu afectează în niciun fel intrarea domnului Iohannis în rândurile noastre susţinerea PNL pentru premierul Victor Ponta ca premier, până la capătul acestui ciclu electoral", a precizat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a mai precizat că nu se pune sub nicio formă sub semnul întrebării "contractul" din USL.

"Faptul că îl consider fără niciun fel de rezervă un om capabil să fie prim-ministru nu spune nimic mai mult decât că evident în România sunt mai mulţi oameni politici capabili să fie prim-miniştri", a mai declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat apoi că îl consideră pe Iohannis bun şi pentru poziţia de preşedinte al României.

"Ca să mai spulberăm din dubii (...), să ştiţi că eu îl consider pe domnul Iohannis bun şi de preşedinte al României, ca să nu mai aveţi dubii sau să deschideţi două fronturi de speculaţii", a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai precizat apoi că poate lua în calcul susţinerea lui Iohannis şi pentru o poziţie de lider al regiunii din care va face parte Sibiul.

Videanu - "Înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL face parte din strategia războiului rece PSD-PNL"

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a precizat referitor la înscrierea lui Klaus Iohannis în PNL că acest lucru face parte din strategia de "înarmare" din cadrul "războiului rece" dintre PSD şi PNL.

„Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, în interiorul USL se manifestă războiul rece, exact ca pe vremea comunismului între Statele Unite şi Rusia. Fiecare se înarmează. Şi PSD se înarmează, şi PNL se înarmează. Aşteptăm să izbucnească între cele două formaţiuni politici membre ale USL. Este evident pentru absolut toată lumea, fiecare încearcă să se poziţioneze, mai arată un pic o pisică celuilalt", a declarat Videanu.

Adriean Videanu a mai precizat că primarul Sibiului este „un om pe care te poţi baza”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor