Crin Antonescu îl consideră pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, potrivit şi funcţiei de premier, şi celei de preşedinte al României
alte articole
Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu exclude ca pe viitor să deţină poziţia de premier, funcţie pentru care l-ar susţine din nou şi liderul PNL Crin Antonescu, care susţine că edilul ar fi potrivit şi pentru funcţia de preşedinte al României.
Un jurnalist l-a întrebat pe Iohannis dacă ia în calcul pe viitor să devină prim-ministru, iar acesta a răspuns: "Nu aş exclude din capul locului o astfel de posibilitate".
Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu a fost întrebat apoi dacă îl vede pe Iohannis din nou în funcţia de prim-ministru.
"Da, fără îndoială, cu precizarea că intrarea domnului Klaus Iohannis în PNL nu înseamnă cu nimic, dar absolut cu nimic vreo modificare în angajamentele noastre la nivelul USL în faţa alegătorilor români. Cu alte cuvinte, nu are niciun fel de legătură şi nu afectează în niciun fel intrarea domnului Iohannis în rândurile noastre susţinerea PNL pentru premierul Victor Ponta ca premier, până la capătul acestui ciclu electoral", a precizat Crin Antonescu.
Preşedintele PNL a mai precizat că nu se pune sub nicio formă sub semnul întrebării "contractul" din USL.
"Faptul că îl consider fără niciun fel de rezervă un om capabil să fie prim-ministru nu spune nimic mai mult decât că evident în România sunt mai mulţi oameni politici capabili să fie prim-miniştri", a mai declarat Antonescu.
Liderul PNL a precizat apoi că îl consideră pe Iohannis bun şi pentru poziţia de preşedinte al României.
"Ca să mai spulberăm din dubii (...), să ştiţi că eu îl consider pe domnul Iohannis bun şi de preşedinte al României, ca să nu mai aveţi dubii sau să deschideţi două fronturi de speculaţii", a declarat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai precizat apoi că poate lua în calcul susţinerea lui Iohannis şi pentru o poziţie de lider al regiunii din care va face parte Sibiul.
Primarul Sibiului, cooptat în PNL
Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) şi-a anunţat miercuri intrarea în PNL, într-o conferinţă susţinută împreună cu preşedintele liberalilor Crin Antonescu.
Intrarea acestuia în PNLa fost confirmată de dimineaţă de liderul PNL Puiu Haşotti care a declarat că înscrierea în partid a lui Iohannis "nu ar avea efect" asupra mandatului acestuia de primar.
Faptul că îl consider fără niciun fel de rezervă un om capabil să fie prim-ministru nu spune nimic mai mult decât că evident în România sunt mai mulţi oameni politici capabili să fie prim-miniştri.
"Domnul primar nu riscă să-şi piardă mandatul pentru că FDGR nu este un partid politic, şi doar o formaţiune politică, al cărei statut permite înscrierea într-un alt partid fără a-şi pierde statutul de primar", a precizat şeful PNL Sibiu Mircea Cazan, care a apreciat intrarea primarului în partid.
Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) din 1990, iar din 2001 este preşedintele organizaţiei. Cu un an înainte de a deveni şef la germani, el s-a lansat în politică. Iohannis a fost apropiat de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL, însă relaţiile s-au răcit înaintea alegerilor locale din 2008, când Daniel Thelmann, primarul Mediaşului, a părăsit FDGR pentru a candida pe listele PDL şi a obţinut un nou mandat.
Cea mai importantă funcţie la care a fost propus Iohannis a fost cea de premier, în octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc. Propunerea a aparţinut reprezentanţilor PSD, PC, UDMR, PNL şi celor ai minorităţilor.
Certuri interne
Intrarea lui Iohannis în PNL vine pe fondul unor conflicte între foştii lideri ai partidului şi noua conducere. Ultimul episod al conflictului a avut loc marţi, când 56 de membri al PNL au fost transferaţi la organizaţia sectorului 1. Măsura a fost criticată de Andrei Chiliman care a considerat că este vorba despre o "bătaie de joc".
"Ceea ce s-a întâmplat a fost un model tipic pentru ce înseamnă democraţie în partid pentru Crin Antonescu (...) A trimis 56 de turişti de partid în organizaţia Sectorului 1 pentru că prin prezenţa lor în Delegaţia permanentă să înlocuiască voinţa membrilor organizaţiei cu voinţa lui Crin Antonescu. Arată exact că lui Antonescu nu-i pasă absolut deloc de muncă, de membri de partid, de cei care au lucrat pentru partid şi care în 2008 l-au scos şi pe dânsul senator în sectorul 1, că-şi bate joc de muncă lor. Mă miră că domnul Antonescu nu l-a recomandat în lista respectivă şi pe prietenul lui, domnul Gigi Becali", a precizat Chiliman.
Nici fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu a fost de acord cu impunerea unei anumite liste de delegaţi pentru Congresul partidului.
"Ieri am asistat cu stupoare la un gest pe care nu l-am mai întâlnit până acum şi l-am mai văzut nicăieri, şi anume brusc 56 de membri ai PNL au cerut să se transfere la Sectorul 1, mulţi dintre ei membri de drept ai delegaţiei permanente (a PNL sector 1, n.r.) care are menirea să stabilească delegaţii la Congres. Se pare că există o temere la nivelul conducerii PNL cu privire la delegaţii care vor participa din partea Sectorului 1 la viitorul Congres, o temere pe care eu o găsesc total nejustificată, având în vedere că nu există nicio competiţie în momentul de faţă. Domnul preşedinte în funcţie candidează din câte ştiu...este singurul candidat pentru preşedinţia partidului, şi atunci nu văd care este motivul acestei îngrijorări", a susţinut Tăriceanu.
Chiliman şi Tăriceanu au mai criticat şi în alte rânduri măsurile luate de conducerea PNL.