Biserica Catolică din Germania va organiza ceremonii religioase de căsătorie pentru cuplurile gay

Inele de logodna si verighete
Inele de logodna si verighete (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Din martie 2026, Biserica Catolică din Germania va putea organiza oficial ceremonii de binecuvântare pentru cuplurile homosexuale, scrie Die Zeit.

Adunarea Sinodală privind reforma Bisericii Catolice (Calea Sinodală) a decis că din martie 2026 vor exista ceremonii oficiale de binecuvântare pentru cuplurile homosexuale. Cuplurile divorţate care s-au recăsătorit în cadrul unei ceremonii civile ar trebui să poată, de asemenea, să aibă posibilitatea ca relaţia lor să fie binecuvântată de Biserica Catolică.

Proiectul de reformă a "Căii Sinodale" a adoptat la Frankfurt pe Main, cu o majoritate de aproape 93 la sută, un document corespunzător intitulat "Ceremonii de binecuvântare pentru cuplurile îndrăgostite". A fost obţinută şi majoritatea necesară de două treimi din partea episcopilor. Punerea în aplicare a deciziilor Căii sinodale depinde de episcopul respectiv. Dacă episcopii refuză, nu pot fi forţaţi să facă acest lucru.


Documentul recomandă folosirea timpului până la introducerea ceremoniilor de binecuvântare pentru homosexuali, în martie 2026, pentru a elabora împreună cu episcopii formularele şi forma liturgică a ceremoniei. Refuzul de a binecuvânta relaţia a două persoane "care doresc să-şi trăiască parteneriatul în dragoste, angajament şi responsabilitate unul faţă de celălalt şi faţă de Dumnezeu" este lipsit de caritate până la discriminatoriu, se arată în document.

Ceremoniile de binecuvântare a cuplurilor de acelaşi sex sunt practicate deja în multe congregaţii germane, dar au loc într-o "zonă gri" din punctul de vedere al regulilor bisericeşti. Acest lucru urmează să se schimbe. În viitor, preoţii care dau binecuvântarea nu ar trebui să se mai teamă de sancţiuni. Pentru toate cuplurile interesate, vor avea loc discuţii pregătitoare cu pastorii şi, dacă este necesar, seminarii.

Binecuvântarea homosexualilor a fost principala cerinţă a Căii Sinodale germane

Vaticanul precizase în 2021 că "nu este permis" să binecuvânteze parteneriatele homosexuale. Astfel de uniuni "nu puteau fi recunoscute ca fiind ordonate în mod obiectiv faţă de planurile revelate ale lui Dumnezeu". Biserica nu avea autoritatea de a binecuvânta relaţiile între persoane de acelaşi sex. Căci acestea includeau activităţi sexuale în afara căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Dumnezeu îi binecuvântează pe oamenii păcătoşi, dar nu şi păcatul, a explicat Congregaţia pentru Doctrina Credinţei. Acest lucru a fost criticat în Germania şi în alte ţări.

Procesul de reformă a Căii Sinodale se desfăşoară din 2019, iar una dintre principalele sale cerinţe este ceremonia de binecuvântare pentru cuplurile de acelaşi sex. Decizia a fost precedată de o dezbatere controversată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe