Birchall: Nu am făcut altceva decât să respect legea. CSM a uzurpat atribuţiile Ministerului Justiţiei

Ana Birchall
Ana Birchall (Epoch Times România)

Atacată la scenă deschisă de Lia Savonea şi reclamată de aceasta la CCR pentru "acţiuni de subminare a activităţii CSM" şi "o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor", Ana Birchall contraatacă şi susţine că în calitatea sa de ministru al Justiţiei nu a făcut altceva decât să respecte legea. Mai mult, potrivit ministrului Justiţiei, lucrurile ar sta exact invers decât le prezintă Savonea, şi anume CSM a uzurpat atribuţiile MJ.

„Voi reacţiona legal şi constituţional. Vă garantez că în calitatea mea de ministru al Justiţiei nu am făcut altceva decât să respect legea, dar pentru că eu nu am primit această solicitare în scris, daţi-mi voie să mă uit pe ea şi o să formulez un punct de vedere”, a declarat Birchall, citată de Aktual24.ro, la Ministerul Justiţiei.

„Legat de multele întrebări pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastră pe GRECO şi MCV, va pot spune că aşa cum am comunicat, de altfel, noi am aşteptat un punct de vedere de la CSM, dar se pare că CSM era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuţiile Ministerului Justiţiei şi trimiţând direct la comisia din Senat.

Am solicitat public şi în scris aceste clarificări, este de datoria mea în calitate de ministru al Justiţiei să apăr atribuţiile şi reputaţia Ministerului Justiţiei. Revin şi cu această solicitare publică către CSM. Am făcut o revenire şi săptămâna trecută să ne transmită în regim de urgenţă punctul de vedere al CSM cu privire la această analiză. Dacă nu, o să dau publicităţii analiza pe care, repet, am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la instituţiile care ne-au transmis şi toate asociaţiile profesionale”, a mai declarat Birchall.

Declaraţiile Anei Birchall vin în contextul în care preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că sesizează Curtea Constituţională în cazul ministrului Justiţiei, Ana Birchall. Motivul invocat: ar fi desfăşurat "acţiuni de subminare a activităţii CSM" şi "o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor".

În acelaşi timp, Lia Savonea - nemulţumită fiind că a ratat pentru a şasea oară să o înscăuneze şefă a Secţiei Speciale pentru magistraţi pe Adina Florea, pentru că procurorii au absentat şi nu s-a întrunit cvorumul necesar - a decis să iniţieze o propunere legislativă prin care să îi sancţioneze cu pierderea mandatului pe membrii CSM care lipsesc de la şedinţe în mod nejustificat. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.