BIOGRAFIE - Nicolae Timofti, un proeuropean optimist

Epoch Times România
15.03.2012

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este candidatul AIE şi unicul candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, el a explicat că a acceptat să fie "candidat pentru a aduce liniştea în ţară". "Dacă persoanele care au dreptul de a înainta pe cineva la funcţia de preşedinte, au convenit să fiu eu, cel care întruneşte condiţiile lor... eu am acceptat. Asta poate este o salvare. Dacă va fi ea cu succes nu depinde de mine, ci de oamenii care fac politică mare", a spus Timofti.

El a dat, însă, asigurări că este realist şi că nu se va întrista dacă nu va fi ales în funcţia de şef al statului. "Nu-mi fac griji pentru mine. Eu am funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Cred în binele ţării. Mai degrabă sau mai târziu, Moldova va deveni un stat prosper", a punctat Timofti.

Candidat proeuropean, magistratul îşi propune "să readucă încrederea oamenilor din ţară că guvernarea îşi va realiza programul" şi să facă tot ce îi stă în putere pentru a menţine integritatea ţării.

Timofti se prezintă ca o persoană optimistă şi deschisă faţă de toate forţele politice din ţară. "Eu aş dori să mă întâlnesc şi cu Vladimir Voronin, ca şi cu ceilalţi. Poziţionarea opoziţiei mi se pare greşită. De aceea şi vreau să ne întâlnim", a spus el.

Întrebat ce va face vineri, când Parlamentul ar urma să îl aleagă în funcţia de preşedinte, Timofti a răspuns: "Nu fac din ziua asta ceva special. E clar că o să fie emoţii deosebite, dar sper că va trece, aşa. Chiar dacă câştig sau pierd, o să mă comport ca întotdeauna liniştit, calm".

Timofti a absolvit facultatea de drept a Universitatii de Stat din Moldova (1967-1972) şi şi-a început cariera în Ministerul Justiţiei şi la Judecătoria Supremă. În 1996, a fost numit preşedinte al Curţii de Apel, funcţie din care a fost demis în 2001.

Ulterior, Timofti a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La 4 martie 2011 a fost ales şef al CSM, cu votul majorităţii membrilor din Consiliu.

Nicolae Timofti este căsătorit şi are trei copii - Alexei, Nicolae şi Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor