Bilanţul Politică fără Bariere: Câştigurile şi deficienţele reformei electorale
alte articole
Organizaţiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a pachetului de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanţării partidelor şi Legea alegerilor locale, dar atenţionează Comisia pentru legile electorale că actele normative recent adoptate conţin prevederi care trebuie reanalizate şi puse în acord cu recomandările internaţionale şi principiile constituţionale.
”Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiţia politică şi introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetăţenilor în următoarele cicluri electorale”, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.
În perioada octombrie 2014-ianuarie 2015, Campania Politică fără Bariere a formulat o serie de modificări pe care le-a propus formaţiunilor politice parlamentare. În februarie 2015, Comisia parlamentară pentru legile electorale a luat în dezbatere legislaţia referitoare la partidele politice şi finanţarea acestora, planificând adoptarea acestor legi pentru luna mai. O parte dintre propunerile Politică fără Bariere se regăsesc în noua formă a acestor legi, iar calendarul stabilit iniţial a fost respectat, astfel încât noile reglementări să fie aplicabile în alegerile locale din iunie 2016. În acelaşi timp, unele puncte importante din propunerile Campaniei nu au fost însuşite, iar Politică fără Bariere va continua să militeze pentru realizarea lor.
Propunerile Campaniei Politică fără Bariere, care se regăsesc în legile adoptate miercuri, prin votul final al Camerei Deputaţilor, sunt:
înfiinţarea partidelor politice cu doar trei membri, fără criteriu de teritorialitate (faţă de 25.000 de semnături din cel puţin 18 judeţe); egalizarea condiţiilor de candidatură pentru formaţiunile politice şi candidaţii independenţi; reducerea numărului de semnături necesare pentru susţinerea, respectiv înscrierea candidaturilor; posibilitatea cetăţenilor de a susţine mai mulţi candidaţi la înscrierea în competiţia electorală; anularea pragului electoral pentru candidaţii independenţi şi raportarea la coeficientul electoral.
Pe de altă parte, membrii Campaniei Politică fără Bariere atenţionează Comisia parlamentară pentru legile electorale că actele normative recent adoptate conţin prevederi care trebuie reanalizate şi puse în acord cu recomandările internaţionale şi principiile constituţionale.
Deficienţele sesizate de Campania Politică fără Bariere privesc: reintroducerea criteriului de teritorialitate prin procedura de radiere; menţinerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur; introducerea, în fapt, a unui număr de semnături mai mare de 1% (recomandarea Consiliului Europei – Comisiei de la Veneţia) pentru înscrierea unei candidaturi; subvenţionarea discriminatorie a partidelor şi reintroducerea criteriului de teritorialitate la decontarea cheltuielilor de campanie; menţinerea în birourile electorale a statutului privilegiat al partidelor parlamentare; limitarea accesului partidelor neparlamentare, în campania electorală, la mijloacele publice de comunicare în masă.
Organizaţiile membre ale Campaniei vor continua dialogul cu toate formaţiunile politice şi alte instituţii implicate în procesul de reformare a legislaţiei electorale, pentru perfecţionarea acestor acte normative şi pentru discutarea celorlalte recomandări aflate în mandatul Politică fără Bariere.
Citiţi şi: Efectele perverse ale reformei electorale (interviu).
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.