Beneficiile aerului curat: Ionii negativi - "vitaminele" din aer

Primăvară de weekend în Parcul Herăstrău
Primăvară de weekend în Parcul Herăstrău (Epoch Times România)

Deseori auzim expresia "să ieşim afară să luăm o gură de aer”. De ce se spune aşa, doar în încăperea în care ne aflăm există aer, nu-i aşa? Există, doar că oxigenul din interiorul locuinţelor noastre este biologic inactiv, adică, neionizat.

Aerul pe care îl respirăm conţine în afară de componente gazoase, lichide şi particule solide, microorganisme sau alţi compuşi moleculari. Printre aceşti constituenţi un loc important îl ocupă ionii care sunt de fapt molecule sau atomi aflaţi în stare electrică diferită de starea naturală, prin existenţa unui număr diferit de electroni pe ultimul strat (înveliş) electronic. Aceasta le determină natura electrică, negativă sau pozitivă.

Natura a creat un mediu la care omul s-a adaptat biologic dar pe care încă nu l-a înţeles şi ne referim aici la existenţa atomilor de oxigen. Este dovedit că intervenţia asupra naturii este dăunătoare speciei umane, atâta timp cat nu este înţeles pe deplin mecanismul minunii numită viaţă, indiferent de forma ei existenţială, materială.

Biofizicianul rus Alexander Chizhevsky a fost primul care a studiat minuţios importanţa ionilor, în cadrul unuia dintre multiplele sale experimente. Savantul i-a privat de aer proaspăt pe şoarecii de laborator, folosind în acest sens un filtru special din lână groasă. Omul de ştiinţă a observat că după o anumită perioadă de timp şoarecii începeau să devină molatici şi să aibă simptomele unei avitaminoze severe. Când a măsurat nivelul ionizării în cuşcă, cercetătorul a descoperit o insuficienţă critică de ioni încărcaţi negativ. Imediat ce savantul a eliminat filtrele şi a crescut concentraţia de ioni negativi în interior, animalele au început să se simtă mai bine.

Chizhevsky a folosit cu succes terapia cu ioni pentru a-şi trata pacienţii. El a descoperit că ionii negativi întăresc sistemul imunitar, îmbunătăţesc starea generală de sănătate şi prelungesc tinereţea, deoarece aerul ionizat posedă proprietăţi antioxidante.

Efectele privării de aer curat

Lipsa ionizării aerului duce la hipoxie, scăderea concentraţiei, oboseală şi sistem imunitar slăbit.

Potrivit recomandărilor medicale, pentru o sănătate cât mai bună, concentraţia de ioni negativi nu trebuie să fie mai mică de 600/1 cm3. Cu toate acestea, în apartamentele sau birourile în care omul modern îşi petrece aproximativ 90% din viaţă, concentraţia de ioni negativi rareori depăşeşte 100-200/1 cm3. Aerul care pătrunde în încăpere prin orificiile de ventilaţie, are o concentraţie foarte mică în ioni cu sarcină negativă. Aparatele de aer condiţionat schimbă, de asemenea, compoziţia aerului: filtrarea prin vată, tifon, materiale uleioase şi alte tipuri de substanţe lipseşte aerul de ioni negativi.

Terapia cu aer curat

Ideal, ar trebui să trăim într-un mediu corect ionizat, căci deficitul de ioni negativi sau pozitivi conduce la manifestări precum indiferenţă la locul de muncă, lipsa capacităţii de concentrare şi a eficienţei.

Astfel, pădurea, prin aerul sau proaspăt, ozonat şi încărcat cu ioni negativi fortifică organismul, calmează sistemul nervos, stimulează respiraţia, intensifica metabolismul, întăreşte imunitatea şi contribuie în mod major la diminuarea efectelor distructive determinate de stres. Este deci indicat să facem o plimbare în pădure sau în parc, unde concentraţia ionilor negativi atinge 2500-3000/1 cm3. O plimbare pe timp de ploaie este de asemenea prielnică: concentraţia ionilor negativi în ploaie creşte până la 4000/1 cm3.

Concentraţia ionilor negativi în aerul de mare este de circa 4000/1 cm3. Prin urmare, o excursie la mare, în orice moment al anului – este odihna perfectă pentru organismul nostru. Mai bună decât marea pot fi doar munţii: aici concentraţia ionilor negativi ajunge până la 12 000/1 cm3.

Dacă nu reuşim să ne găsim timp liber în orarul supraîncărcat, trebuie cel puţin să încercăm să îmbogăţim constant aerul din locuinţă cu ionii "salvatori". În acest scop, trebuie să aerisim încăperea în mod regulat. Putem de asemenea să instalăm acasă o fântână arteziană decorativă sau un acvariu. Umidificarea aerului creşte concentraţia de ioni negativi. Se recomandă, de asemenea, să facem duş cât mai des. Apa curgătoare atrage ionii negativi. Multe plante de interior, cum ar fi bonsai (în special speciile conifere) reprezintă o sursă importantă de ionizare.

Raportul între numărul de ioni pozitivi si negativi în aerul natural la nivelul solului în lunile de vara este de 1,2 - 1,4. În aerul din locurile aglomerate, în general în mediul urban, concentraţia de ioni este cu mult mai mică.

În locuinţă ne petrecem cea mai mare parte a timpului iar pentru aceasta este important să facem alegerea corectă privind condiţiile atmosferice. Acestea se referă la poluanţii casnici (substanţe mirositoare sau inodore, pulberi, fum, etc.) dar şi la sursele tehnice (precum computerul, televizorul, instalaţia de aer condiţionat sau telefonul mobil), care produc o cantitate mare de ioni şi radicali.

Studii americane şi germane au ajuns la concluzia că centrul locuinţei este de 20 până la 40 ori mai contaminat decât mediul exterior. Acest fapt duce la instalarea gradului de oboseală generală şi progresivă în timpul lucrului, mai ales în încaperi cu ventilaţie slabă şi densitate mare de oameni pentru un anumit volum de aer.

Ionii negativi au fost supranumiţi si vitaminele aerului, deoarece stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, dar şi pe cele din sfera psihicului şi a emoţionalului. În prezenţa acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilaţia se reglează de la sine, circulaţia sanguină se intensifică, în timp ce procesele de regenerare sunt stimulate.

Ionizarea cu încărcătură negativă între anumite limite, aduce o relaxare generală, o diminuare a presiunii arteriale şi a ritmului de respiraţie, a schimbului de vitamine, determină cresterea echilibrului hemodinamic (diminuarea vitezei de oxidare a eritrocitelor, creşterea numărului de eritrocite din hemoglobina, diminuarea leucocitelor), îmbunătăţirea stării de sănătate, îmbunătăţirea atenţiei şi a capacităţii de muncă, normalizarea funcţiei neurale centrale şi vegetative.

Ionii negativi de oxigen, ajută corpul să-şi găsească echlibrul natural, în prezenţa acestora având tendinţa să fim bine dispuşi, mai atenţi, mai vigilenţi şi cu o creativitate mentală intensă. Dacă ţineţi seama de aceste sfaturi, veţi avea o stare fizică, o sănătate mai bună. Şi dacă încercaţi să fiţi benevolenţi, răbdători, atenţi cu cei din jur, starea de spirit va fi una cu mult mai bună.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.