Belgia arestează formal doi lideri separatişti catalani, la cererea Madridului

200.000 de manifestanţi protestează împotriva proceselor liderilor din Catalonia. Barcelona, 16 februarie 2019
200.000 de manifestanţi protestează împotriva proceselor liderilor din Catalonia. Barcelona, 16 februarie 2019 (Screenshot via Twitter @jaumeclotet)

Doi lideri catalani urmăriţi de Spania pentru implicarea în referendumul separatist din 2017 au fost arestaţi oficial în Belgia, apoi au fost eliberaţi în aşteptarea unei audieri în procesul de extrădare, au declarat procurorii federali belgieni, vineri.

Spania a retrimis mandate europene pentru Lluis Puig si Toni Comin, după ce alţi nouă lideri separatişti au primit pedepse grele cu închisoarea la Madrid, luna trecută, pentru rolul lor în organizarea unui referendum pe care Spania îl consideră ilegal şi pentru publicarea unei declaraţii de independenţă a Cataloniei în 2017.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, care face obiectul unui mandat de arestare, urmează să se prezinte în faţa unei instanţe belgiene la 16 decembrie.

Spania a retrimis un mandat european de arestare pentru Clara Ponsati, care locuieşte în Scoţia.

Puig şi Comin au fost eliberaţi cu condiţia să nu părăsească Belgia. Aceştia contestă extrădarea, iar o instanţă va ţine o audiere pe această temă pe 15 noiembrie, potrivit unui comunicat emis de parchetul belgian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe