Stoltenberg avertizează Rusia în timpul exerciţiilor militare din zona Baltică

Secretarul general al NATO a declarat că cele mai recente exerciţii militare ale alianţei din zona Baltică urmăresc să trimită Moscovei un semnal puternic de descurajare. Mii de militari exersează ce ar trebui să facă în cazul unei invazii.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)

Desfăşurarea grupurilor de luptă în ţările baltice şi Polonia urmăreşte să trimită un mesaj clar că “un atac asupra unui aliat NATO va declanşa un răspuns din partea întregii alianţe”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Discutând cu presa la locul de desfăşurare a celui mai recent exerciţiu militar al NATO, în centrul Lituaniei, Stoltenberg a afirmat că acesta este un răspuns adresat unei “Rusii mai agresive”.

“Am văzut de-a lungul anilor un tipar din partea Rusiei: mai multe exerciţii militare, mai multe investiţii în capabilităţile militare şi, de asemenea, utilizarea forţei împotriva unui vecin în Ucraina”, a precizat el.

Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după ce guvernul pro-Rusia din Kiev a fost înlăturat de la putere. Acest lucru a făcut ca relaţiile dintre Rusia, pe de o parte şi Ucraina şi Occident, pe de altă parte, să se deterioreze semnificativ, conducând la izbucnirea unui conflict separatist în estul Ucrainei.

“Ceea ce am văzut în Crimeea a fost lipsa unei prezenţe militare puternice care a făcut posibil ca Rusia să acţioneze în modul în care a făcut-o”, a declarat Stoltenberg, adăugând că batalionul multinaţional condus de germani în Lituania urmăreşte să ofere asigurări că un scenariu similar nu va avea loc în zona Baltică. Batalioane NATO, fiecare fiind alcătuite din aproximativ 1.000 de soldaţi, au fost desfăşurate în Lituania, Letonia, Estonia şi Polonia.

Deşi Ucraina nu este membră NATO, evoluţiile din Crimeea şi regiunile est-ucrainene controlate de separatişti în Doneţk şi Lugansk au stârnit temeri în rândul statelor baltice, unele dintre ele având propriile lor dispute teritoriale cu Rusia.

Stoltenberg a mai afirmat că alianţa militară a triplat mărimea forţei militare pentru acţiuni rapide, ajungând la 40.000 de soldaţi, adăugând că forţa include şi un grup care ar putea fi desfăşurat în câteva zile acolo unde este nevoie.

Nu există o ameninţare imediată

Serviciul de informaţii lituanian a avertizat că Rusia este capabilă să lanseze un atac asupra regiunii Baltice în cel puţin 24 de ore. Moscova a negat în repetate rânduri că ar avea ambiţii teritoriale în regiune şi a criticat extinderea NATO în estul Europei şi a comasării sale militare în apropierea frontierei ruseşti.

Exerciţiul militar actual, care se va încheia sâmbătă, implică peste 11.300 de soldaţi din 20 de ţări NATO. O parte a exerciţiului s-a axat pe apărarea Coridorului Suwalki – o porţiune a graniţei polonezo-lituanine aflată între enclava rusă puternic militarizată Kaliningrad şi Belarus, un aliat al Moscovei. Strategii au avertizat că o capturare a coridorului ar izola practic membri baltici ai alianţei militare vestice.

De asemenea, Rusia urmează să desfăşoare propriul său exerciţiu militar în luna septembrie, inclusiv un conflict armat simulat cu NATO.

Stoltenberg a declarat că, deşi aparent nu există o ameninţare imediată împotriva unui aliat NATO, “trebuie să fim atenţi, trebuie să urmărim îndeaproape evoluţiile la propriile noastre graniţe”.

În plus, secretarul general al NATO a cerut Rusiei să respecte Documentul de la Viena, care stipulează normele pentru inspecţii internaţionale şi supravegherea exerciţiilor militare. “Rusia nu a invitat înainte observatori internaţionali”, a afirmat el. “Le cerem [ruşilor] să fie transparenţi şi să-şi respecte obligaţiile internaţionale, întrucât incidentele şi accidentele sunt un risc atât pentru noi, cât şi pentru ei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe