Beijingul va staţiona cel de-al doilea portavion în apropierea Mării Chinei de Sud

Mass media chineză de stat a anunţat că cel de-al doilea portavion al Chinei, Shandong, va fi staţionat în apropierea Mării Chinei de Sud.
Portavionul chinez Liaoning.
Portavionul chinez Liaoning. (Captură Foto)

Al doilea portavion al Chinei, care încă nu a fost dat în folosinţă, va fi staţionat în apropierea Mării Chinei de Sud – o zonă aflată în centrul unei confruntări între Beijing, vecinii săi regionali şi Washington, conform mass mediei chineze.

Motivul din spatele deciziei de a plasa primul portavion de producţie chineză în apele disputate este acela de a îmbunătăţi capabilităţile militare şi nivelul de pregătire al ţării pentru a răspunde la orice tip de situaţie complicată, conform ziarului South China Morning Post, citând Xiake Dao, un cont de reţea socială asociat cu ediţia externă a Cotidianului Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez.

Raportul are la bază “informaţii disponibile existente”, iar baza exactă unde va fi plasat portavionul “Shandong” – acesta fiind numele unei provincii estică chineze – încă nu a fost dezvăluită. De asemenea, s-ar putea ca numele portavionului să fie schimbat.

Portavionul Shandong se va alătura unicului portavion operat în prezent de China – Liaoning – care este ancorat în Qingdao, nordul Chinei, pentru a monitoriza Japonia şi Coreea de Sud. Portavionul Liaoning a fost adus din Ucraina în 1998.

Conform observatorilor, noul portavion este, de asemenea, un semnal pentru Taiwan, pe care China îl consideră o parte integrantă a sa şi a cărui independenţă a fost din nou un subiect intens de discuţie după declaraţiile recente al noii administraţii americane a preşedintelui Donald Trump, care au pus sub semnul întrebării politica “O Singură Chină”.