China desfăşoară rachete balistice capabile nuclear la frontiera cu Rusia

Beijingul a desfăşurat rachete balistice intercontinentale (ICBM) Dongfeng-41 în provincia Heilongjiang, care se învecinează cu Rusia, conform unor rapoarte bazate pe imagini, posibil divulgate pentru a coincide cu învestirea oficială a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.
Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41.
Racheta balistică intercontinentală chineză Dongfeng-41. (Captură Foto)

“Imagini cu racheta balistică chineză Dongfeng-41 au fost expuse pe diverse website-uri din China continentală”, a declarat ziarul chinez Global Times, citând rapoarte ale “anumitor organizaţii media din Hong Kong şi Taiwan”. Agenţiile de ştiri ruseşti au identificat una dintre aceste organizaţii media ca fiind Apple Daily din Hong Kong.

“S-a dezvăluit faptul că pozele au fost făcute în provincia Heilongjiang. Analiştii militari consideră că, probabil, aceasta este cea de-a doua brigadă de rachete strategice Dongfeng-41 şi că ar urma să fie desfăşurată în nord-estul Chinei”, a mai susţinut ziarul Global Times, care funcţionează sub auspiciile Cotidianului Poporulu - ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez -, deşi primul tinde să fie mai controversat.

Dongfeng-41 este o rachetă balistică intercontinentală (ICMB) cu rampă de lansare mobilă şi cu combustibil solid. Cu o rază de acţiune de 15.000 km şi capabilă să transporte 10-12 focoase nucleare, racheta poate lovi orice ţintă şi este considerată drept una dintre cele mai avansate ICMB-uri din lume. Totuşi, China încă nu a prezentat racheta public în timpul unei parade militare sau a oricărui eveniment similar. Majoritatea informaţiilor despre această armă avansată rămân strict secrete.

Au existat speculaţii că Beijingul plănuieşte să desfăşoare cel puţin trei brigăzi de rachete Dongfeng-41 (DF-41) pe cuprinsul ţării. Conform Global Times, imaginea cu racheta ar fi fost în mod intenţionat divulgată presei pentru a coincide cu învestirea oficială a preşedintelui american Donald Trump, în contextul poziţiei conflictuale a acestuia faţă de China. Marţi, Ministerul chinez de Externe a răspuns comentariilor purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, cerând Statelor Unite să “acţioneze şi să vorbească cu prudenţă” când vine vorba de Marea Chinei de Sud, “pentru a evita afectarea păcii şi stabilităţii” în regiune.

În mod frecvent, China face demonstraţii arătându-şi succesele militare pentru a trimite semnale unor rivali precum SUA. De exemplu, China a testat o versiune cu lansarea rachetei DF-41 de pe calea ferată în decembrie 2016, tocmai în perioada în care fostul secretar al Apărării Ashton Carter a vizitat portavionul USS John C. Stennis, care era desfăşurat în Marea Chinei de Sud.

Între timp, Moscova a lăudat amplasarea de către Beijing a rachetelor DF-41 lângă graniţa sa, susţinând că nu este vorba de o indicaţie a unei ameninţări la adresa Rusiei, vecinul nordic al Chinei.

Totuşi, mişcarea este percepută ca o ameninţare pentru SUA şi acest lucru a fost transmis în mod clar de către regimul chinez.

După cum a susţinut Global Times, “SUA are cea mai mare putere militară din lume, inclusiv cel mai avansat şi cel mai puternic arsenal nuclear. Dar Trump a făcut apel în repetate rânduri la o comasare a armelor nucleare. Chiar şi Washingtonul consideră că forţele sale maritime şi puterea sa nucleară nu sunt la zi, aşadar cum ar putea China să fie mulţumită de puterea sa nucleară actuală când este văzută de SUA ca cel mai mare potenţial opozant al său?

Global Times a mai susţinut că, de fapt, “capabilitatea nucleară a Chinei ar trebui să fie atât de puternică încât nicio ţară să nu îndrăznească să lanseze o confruntare militară cu China sub nicio formă, iar China să poată lovi înapoi împotriva celor care o provoacă militar. O confruntare militară cu SUA este ultimul lucru pe care şi l-ar dori China, dar arsenalul nuclear al Chinei trebuie să fie capabil să descurajeze SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe