Beijingul se pregăteşte să invadeze Taiwanul, susţine DIA

Fregata chineză Yueyang din clasa Type 054A
Fregata chineză Yueyang din clasa Type 054A (Wikipedia.org)

China se pregăteşte să invadeze Taiwanul după ce şi-a consolidat puterea militară în Marea Chinei de Sud, a declarat Agenţia de Informaţii de Apărare a Statelor Unite (DIA), potrivit Express.co.uk.

Între Taiwan şi China au izbucnit tensiuni după ce ambele ţări au pretins revendicări teritoriale în disputata Mare a Chinei de Sud. De asemenea, administraţia din Taipei a acuzat Beijingul că s-a infiltrat în Taiwan şi că încearcă să îşi amplifice influenţa în zonă. În plus, pe lângă două brigăzi deja existente, statul comunist chinez a creat încă patru brigăzi navale, iar bugetul pentru apărare al Taiwanului pentru 2018 a fost mult mai mic decât cel al Chinei.

Raportul din 2019 al DIA privind puterea militară chineză, care a fost prezentat Congresului SUA, a susţinut că Beijingul va obliga Taiwanul să renunţe la independenţă şi să se alăture Chinei continentale.

Raportul a susţinut: “Armata de Eliberare a Poporului (AEP) continuă să se pregătească pentru situaţii neprevăzute în Strâmtoarea Taiwanului cu scopul de a descuraja, şi dacă va fi necesar, pentru a constrânge Taiwanul să abandoneze acţiunile de independenţă.

“De asemenea, AEP probabil se pregăteşte pentru o situaţie ce implică unificarea Taiwanului cu China continentală cu forţa, în timp ce, simultan, descurajează, amână sau respinge orice intervenţie externă în favoarea Taiwanului.

“AEP este capabilă să desfăşoare diferite operaţiuni care să nu implice o invazie deplină a Taiwanului. Prin câteva pregătiri militare făţişe, pe lângă pregătirile de rutină, China ar putea lansa o invazie a unor insule mici deţinute de Taiwan în Marea Chinei de Sud, precum Pratas sau Itu Aba.

“O invazie AEP pe o insulă de mărime medie şi apărată mai bine, precum Matsu sau Jinmen, se poate face de către China”.

Raportul a notat faptul că Beijingul a creat două noi comandamente militare: Forţa pentru Sprijin Strategic (FSS) care se concentrează pe operaţiuni militare aeriene, cibernetice şi electronice, şi Forţa Comună pentru Sprijin Logistic (FCSL), care se ocupă de serviciile logistice.

Oficiali din sectorul de informaţii american au declarat: “În timpul unei situaţii de urgenţă privind Taiwanul, FCSL, împreună cu centre comune subordonate pentru suport logistic, ar coordona logistica comună şi ar furniza materiale precum şi diverse sisteme de sprijin civilo-militare pentru a susţine campania.

“Crearea FSS probabil va duce la îmbunătăţirea abilităţii AEP de a executa şi coordona operaţiuni de informaţii, în special război cibernetic şi electronic în cadrul unei situaţii de urgenţă privind Taiwanul.

Raportul a adăugat că avantajele militare ale Taiwanului s-au diminuat de când China şi-a modernizat armata.

Unii analişti au declarat că, la rândul său, Taiwanul ia unele măsuri importante, precum construirea stocurilor pentru război, dezvoltarea bazei industriale de apărare, îmbunătăţirea operaţiunilor comune şi capabilităţilor de răspuns în cazuri de criză, precum şi întărirea trupelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe