130.000 de persoane protestează în Hong Kong împotriva proiectului privind extrădarea în China

Protest masiv în Hong Kong împotriva unei propuneri privind extrădarea rezidenţilor oraşului în China, 28 aprilie 2019
Protest masiv în Hong Kong împotriva unei propuneri privind extrădarea rezidenţilor oraşului în China, 28 aprilie 2019 (Anthony Kwan/Getty Images)

Peste 100.000 de persoane au mărşăluit paşnic timp de peste 3 ore, duminică, în districtele de cumpărături şi afaceri Causeway Bay şi, respectiv, Wanchai în Hong Kong, unii dintre ei afişând pancarte cu mesaje adresate liderului comunist chinez: “Domnule preşedinte Xi Jinping, ne opunem răpirii cetăţenilor din Hong Kong şi trimiterii lor în China”, potrivit Deutsche Welle.

Manifestanţii s-au opus propunerilor legislative de extrădare ce vor permite ca locuitori ai Hong Kong-ului să fie trimişi în China pentru a fi judecaţi, generând temeri că decizia va afecta libertăţile esenţiale ale oraşului.

Poliţia a susţinut că numărul participanţilor la protest a fost de 22.000, în timp ce organizatorii au susţinut că au fost 130.000 de persoane. Acesta ar fi cel mai mare protest de la mişcarea Umbrelelor Galbene din 2014 împotriva interferenţei Partidului Comunist Chinez în autonomia Hong Kong-ului.

“Cetăţenii Hong Kong-ului şi vizitatorii îşi vor pierde dreptul de a nu fi extrădaţi în China continentală. Ei vor trebui să înfrunte un sistem juridic nedrept pe continent”, a declarat fostul legiuitor Leung Kowk-hung.

În cadrul celui de-al doilea protest într-o lună, unii manifestanţi i-au cerut şefului executiv al oraşului, Carrie Lam, să demisioneze, susţinând că aceasta a “trădat” Hong Kong-ul.

Dreptul la libertate a fost garantat când fosta putere colonială Marea Britanie a predat Hong Kong-ul Chinei ca regiune administrativă cu regim special în 1997.

Conform modificărilor propuse, care ar putea deveni lege într-un an, Lam va avea dreptul să dispună extrădarea cetăţenilor în China, Macao şi Taiwan, precum şi în alte ţări care nu sunt acoperite de tratatele de extrădare actuale cu Hong Kong-ul.

Sub presiunea companiilor locale, administraţia Hong Kong-ului a exceptat nouă infracţiuni comerciale şi a susţinut, de asemenea, că nimeni nu va fi extrădat în cazul în care există riscul pedepsei cu moartea, torturii sau unor acuzaţii politice.

Ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului a declarat că modificarea legislativă propusă reprezintă un “atac asupra valorilor, stabilităţii şi securităţii” oraşului.

În timpul protestului de duminică, manifestanţii au criticat de asemenea condamnarea a 8 lideri proeminenţi ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong pentru rolul lor în organizarea protestelor Umbrelelor Galbene în 2014. La acea vreme, mişcarea a cerut ca cei 5 milioane de alegători din Hong Kong să primească dreptul de a alege liderul teritoriului chinez semi-autonom.

Astfel, profesorii Benny Tai şi Chan Kinman au primit 16 luni de închisoare; preotul Chu Yiu-ming a primit doi ani cu suspendare; doi acuzaţi au primit 8 luni; alţi doi lideri au primit tot 8 luni de închisoare, dar cu suspendare; şi liderul studenţilor Tommy Cheung a primit 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Unul dintre manifestanţi a declarat pentru AFP că este “cumplit” ca activiştii să fie închişi. “Ei sunt profesori, persoane cu multe cunoştinte care contribuie la dezvoltarea societăţii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe