Beijingul acoperit de un smog periculos pentru a 5-a zi consecutivă

Nordul Chinei a fost acoperit pentru a cincea zi consecutivă de un smog periculos, subminând zborurile aeriene, traficul rutier şi forţând închiderea fabricilor şi şcolilor.
Smog puternic în Beijing, 20 decembrie 2016.
Smog puternic în Beijing, 20 decembrie 2016. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Sute de inspectori au fost trimişi pe teren pentru a pune în aplicare interdicţiile pentru grătare şi pentru a se asigura că doar autovehiculele cu numere de înmatriculare pare se află pe drumuri.

În condiţiile scăderii temperaturilor, poluarea se intensifică deoarece cererea pentru energie şi încălzire creşte pe perioada lunilor de iarnă.

Volumul ridicat al poluării evidenţiază costul ecologic al relansării producţiei de cărbune în cea de-a doua economie a lumii.

„Cu siguranţă, guvernul nu încearcă să ascundă acest lucru. Toţi vorbesc despre poluare, premierul Li Keqiang a făcut apel la un război împotriva poluării şi există foarte multe investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii aerului. Totuşi, astăzi vedem consecinţele păcatelor unei aproape întregi generaţii – consecinţele dezvoltării, a dezvoltării rapide, care cu siguranţă nu a avut în centrul său [atenţia pentru] mediul înconjurător”, a explicat dr. Bernhard Schwartlander de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Milioane de oameni riscă să sufere din cauza efectelor factorilor poluatori transportaţi pe calea aerului, al căror nivel este de până la 100 de ori mai mare decât limita considerată drept sigură în unele regiuni.

„Sunt îngrijorat (în privinţa poluării) deoarece există atât de multe particule (poluante în aer). Pe când eram copil era doar ceaţă, nu smog”, a declarat un localnic din Beijing într-un interviu cu un reporter.

Un studiu a atribuit poluării din China 1,6 milioane de decese pe an. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a comentat despre pericolele prezentate de poluanţii transportaţi pe calea aerului:

„Oamenii expuşi la poluanţi toxici pe o durată de timp şi cu o concentraţie îndestulătoare ar putea dezvolta mai repede cancere sau ar putea resimţi alte efecte grave asupra sănătăţii. Aceste efecte asupra sănătăţii pot include afectarea sistemului imunitar, sau probleme neurologice, de reproducere (de exemplu, fertilitate redusă), probleme de dezvoltare, respiratorii sau altele”.

Chestiunea poluării apasă greu pe umerii guvernului care se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022.

„Cred că măsurile (luate de guvern) ar trebui să fie cuprinzătoare. Ele nu ar trebui să se concentreze doar pe închiderea fabricilor şi limitarea numărului de autovehicule când este emisă o alertă roşie. Aceste măsuri nu pot decât să trateze problema superficial. Cred că ei ar trebui să schimbe structura dezvoltării economice”, a declarat un rezident din Beijing.

Tranziţia de la energia generată de cărbune este lentă. Vor trece ani înainte ca măsurile luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului să aibă vreun efect. Între timp, milioane de oameni plătesc preţul creşterii economice a Chinei cu sănătatea sau vieţile lor.