Beijing-ul, Carrie Lam înfierează alegerile primare ale opoziţiei din Hong Kong

Alegeri primare în Hong Kong au înregistrat o prezenţă record
Alegeri primare în Hong Kong au înregistrat o prezenţă record (Song Bilung/The Epoch Times)

Regimul comunist chinez, precum şi guvernul marionetă din Hong Kong, au susţinut că opoziţia pro-democraţie din oraş ar fi putut încălca noua lege aşa-numită a "securităţii naţionale" prin organizarea de alegeri primare în weekend.

Într-o conferinţă de presă, liderul oraşului Hong Kong, Carrie Lam, a spus luni că alegerile primare „provoacă nedreptate” pentru alegerile legislative din septembrie şi i-a avertizat pe oameni să nu participe la activităţi care ar putea „interfera, perturba sau provoca confuzie” la viitoarele alegeri.

Alegerile pentru membrii Consiliului Legislativ (LegCo) - parlamentul oraşului - sunt în prezent programate pentru 6 septembrie. Alegerile primare pentru tabăra pro-democraţie, organizate de asociaţia politică locală Power for Democracy, au avut ca scop selectarea celor mai promiţători candidaţi pentru opoziţie, care speră să obţină o majoritate de peste 35 de locuri în legco.

Peste 600.000 de cetăţeni din Hong Kong au votat în weekend - o prezenţă mult mai mare decât a prevăzut iniţial organizatorul. Numărul mare de votanţi este considerat un vot de protest simbolic împotriva legii aşa-zisei "securităţi naţionale", pe care Beijingul a adoptat-o unileteral şi abuziv ​​în mod oficial după voturile pe bandă rulantă în cadrul Congresului Naţional al Poporului al Partidului Comunist Chinez pe 30 iunie.

Legea securităţii incriminează ceea ce Partidul Comunist Chinez consideră acte de subversiune, secesiune, terorism şi coluziune cu „o ţară străină sau cu elemente externe” împotriva statului, cu pedepse maxime de închisoare pe viaţă.

„Dacă scopul aşa-numitelor alegeri 'primare' este acela de a atinge obiectivul final - de a furniza ceea ce ei numesc un '35', cu obiectivul de a se opune, de a rezista la fiecare iniţiativă politică a guvernului Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, atunci aceasta poate cădea în categoria subminării puterii de stat”, a spus Lam.

„Nu spun că a încălcat-o, dar trebuie să prezint un avertisment că, dacă aşa va fi cazul, atunci va exista cu siguranţă un răspuns”, a adăugat Carrie Lam.

Carrie Lam a precizat că guvernul din Hong Kong va cerceta plângerile primite împotriva alegerilor primare, cum ar fi încălcările protecţiei vieţii private, deşi nu este clar cum un eveniment voluntar de sondare a opiniei publice poate face acest lucru.

Biroul de legătură al Chinei din Hong Kong - agenţia care reprezintă interesele regimului comunist în oraş - a emis, de asemenea, o declaraţie, luni seară, care a catalogat alegerile primare ale opoziţiei drept „ilegale”.

Comunicatul a preluat retorica lui Carrie Lam, care a denunţat alegerile spunând că au adus „daune grave echităţii” votului viitor din septembrie şi a acuzat opoziţia de organizarea alegerilor primare cu sprijinul „forţelor externe”.

Apoi, biroul de legătură a afirmat că Benny Tai, manager pentru alegerile primare şi profesor asociat de drept la Universitatea din Hong Kong a încălcat articolul 22 din Legea securităţii naţionale, care se ocupă de infracţiunea de subversiune.

"Benny Tai şi tabăra de opoziţie îşi propun să profite de puterea de guvernare din Hong Kong şi să realizeze în Hong Kong o versiune a Revoluţiei culorilor", a subliniat Biroul de legătură.

Observaţiile lui Lam cu privire la alegerile primare au atras critici ample.

„Într-o democraţie liberă şi deschisă, parlamentarii de opoziţie nu numai că au dreptul, ci şi datoria, de a se opune unei politici guvernamentale prost gândite şi eronate”, a scris ONG-ul Hong Kong Watch din Londra.

Acesta a adăugat: „Ameninţările lui Carrie Lam de a utiliza Legea securităţii naţionale pentru a reduce dizidenţa la tăcere este încă un motiv pentru care această lege draconică trebuie abrogată”.

Antony Dapiran, scriitor şi avocat din Hong Kong, a avertizat asupra următoarelor mişcări ale Beijing-ului în urma declaraţiei biroului de legătură. "Pariul meu este că vor descalifica toţi candidaţii selectaţi în alegerile primare (poate chiar toţi cei care au candidat în primare) de la alegerile LegCo din septembrie", a declarat Dapiran pe Twitter.

Tai, care a scris marţi dimineaţă pe Facebook, a cerut locuitorilor iubitori de libertate ai Hong Kong-ului să fie „pregătiţi mental” pentru posibila „rezistenţă aprigă” şi „răzbunare” din partea autorităţilor împotriva celor care au participat la alegeri.

Luni seara, Power for Democracy a anunţat rezultatele votului preliminar de la alegeri. Joshua Wong, personajul binecunoscut al Revoluţiei Umbrelelor din 2014, a primit cele mai multe voturi - 30.047 în Kowloon East, una dintre circumscripţiile oraşului.

La o altă circumscripţie, Kowloon West, Jimmy Sham, de la grupul local pro-democraţie Frontul pentru drepturile omului civil (CHRF), a condus cu 24.144 de voturi în faţa celor nouă candidaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe