Becurile cu incandescenţă, interzise din septembrie

Becuri de mic consum premiate la Brit Insurance Design Awards, 2011 Londra, Marea Britanie
Becuri de mic consum premiate la Brit Insurance Design Awards, 2011 Londra, Marea Britanie (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Cristina Boiangiu
02.09.2012

De la 1 septembrie, se aplică şi în România directiva europeană care prevede retragerea becurilor cu incandescenţă, o măsură luată pentru a ajuta la economisirea energiei.

Procedura de eliminarea a acestui tip de becuri a început în septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi, în anii 2010 şi 2011 au dispărut cele de peste 75 şi respectiv 60 de waţi.

Consumatorii le pot înlocui cu becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puţin decât acestea din urmă.

Cele mai moderne sunt considerate lămpile LED care permit economisirea a până la 70% din energia consumată, însă au un preţ ridicat.

După înlocuirea becurilor tradiţionale, Comisia Europeană estimează că fiecare gospodărie va economisi în medie 50 de euro pe an, iar durata de viaţă mai mare a noilor becuri va duce la reducerea cantităţii de reziduuri şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor