Becurile fluorescente sunt daunatoare pentru sanatate

(Justin Sullivan / Getty Images)
Epoch Times România
27.12.2010

Insuficienta resurselor energetice si prin urmare problema reducerii costurilor de energie — sunt dificultati reale cu care se confrunta actualmente aproape fiecare tara din lume. De asemenea, aceasta ne priveste si pe fiecare dintre noi. Criza economica si energetica mondiala a determinat Rusia si Uniunea Europeana sa faca trecerea de la becurile cu lumina incandescenta, cu filament (Edison) la becurile fluorescente compacte (CFL). Cu toate acestea, expertii mentioneaza ca aceasta decizie are in mod evident un caracter impus, deoarece o astfel de inlocuire promite mijloace financiare importante pentru producatorii acestor lampi. Oponentii lampilor fluorescente compacte acorda insa o atentie sporita riscurilor emisiilor electromagnetice periculoase ale acestora.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au exprimat indoieli serioase cu privire la siguranta utilizarii de catre locuitorii planetei a lampilor fluorescente compacte (CFL). Ei considera ca folosirea a CFL in casa reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatate, deoarece nivelul emisiilor electromagnetice ale acestora depaseste limitele maxime admise.

Lumina ultravioleta a lampilor fluorescente este echivalenta cu lumina directa a soarelui. Potrivit Asociatiei Britanice a Dermatologilor, becurile de noua generatie pot afectata in principal persoanele cu o sensibilitate sporita la lumina a pielii. Potrivit expertilor, riscurile sunt multiple: de la agravarea bolilor existente ale pielii pana la cancer de piele. Potrivit estimarilor ale asociatiei caritabile Spektrum, care acorda asistenta persoanelor cu sensibilitate sporita la lumina, numai in randul britanicilor acest program ar putea fi afecta aproximativ 340 de mii de oameni.

Pentru a evita eventualele probleme, medicii recomanda utilizarea unor ecrane pentru absorbtia radiatiilor ultraviolete. Presedintele Asociatiei Britanice a Dermatologilor, Dr Colin Holden, considera ca este necesar de permis persoanelor cu o sensibilitate sporita la lumina sa utilizeze becurile care nu ar duce la o deteriorare a sanatatii lor. Aceste persoane isi petrec majoritatea timpului in interiorul incaperilor, deoarece pur si simplu nu se pot afla la lumina solara.

Potrivit oamenilor de stiinta, actiunea lampilor fluorescente poate provoca perturbarea proceselor de reglare in organism la nivel hormonal si neuro-psihologic. Acest lucru se poate manifesta prin dureri de cap, migrene, dereglari de vedere, precum si ameteli la persoanele ce sufera de epilepsie.

Reprezentantii OMS avertizeaza, de asemenea, ca utilizarea acestui tip de lampi in viata cotidiana reprezinta o amenintare grava pentru sanatatea oamenilor, deoarece ele contin mercur, extrem de toxic (4-5 miligrame), care este o substanta foarte daunatoare pentru mediul inconjurator, transformarea in deseuri a careia este dificila si costisitoare. In cazul in care a fost afectata etansietatea becurilor fluorescente, medicii atentioneaza asupra necesitatii deschiderii imediate a ferestrelor pentru aerisirea incaperii de vaporii de mercur toxic si parasirii ulterioare a sediului.

In prezent, nu exista cercetari stiintifice serioase si date referitoare la influenta emisiilor lampilor fluorescente asupra organismului uman. Acest proces este in faza incipienta si isi asteapta descoperitorii. In cadrul Departamentului de Fizica si Informatica Medicala a Universitatii de Medicina din Simferopol (Ucraina), a fost initiat un studiu experimental al impactului CFL asupra sangelui uman. Dupa cum se mentioneaza, „au fost obtinute date concrete cu privire la schimbarile proprietatilor sangelui”.

Cu toate acestea, subiectul inofensivitatii becurilor fluorescente compacte ramine a fi unul deschis si necesita in continuare cercetari suplimentare

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor