O comisie a UE recomanda interzicerea becurilor cu filament, din 2012

Becuri cu consum scazut de energie. (Jon ENOCH / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.12.2008

O comisie de experti din Uniunea Europeana (UE) a recomandat, luni, interzicerea utilizarii becurilor cu lumina incandescenta, cu filament, din 2012.

"Becurile cu filament vor fi eliminate in intervalul septembrie 2009-septembrie 2012", a declarat un purtator de cuvant al Presedintiei Uniunii.

Propunerile vor fi analizate de Parlamentul European si statele membre si, daca nu vor exista obiectii, ar putea fi adoptate in procedura rapida, pana la sfarsitul lunii martie a anului 2009.

Becurile cu filament nu au fost modificate aproape deloc de cand au fost lansate in circuitul comercial, in 1879, de catre Thomas Edison.

Gospodariile europene ar putea economisi initial pana la 50 de euro anual, prin folosirea lampilor cu halogen, a LED-urilor si a becurilor economice fluorescente CFL. Economiile vor creste odata cu ieftinirea becurilor cu durata de exploatare ridicata.

Acest fapt va depinde de producatorii celor mai eficiente becuri, CFL, majoritatea din China, si ar putea conduce la desfiintarea a 2.000-3.000 de locuri de munca, in special in Europa de Est.

Facturile la energie din Europa ar putea scadea cu 5-10 miliarde de euro, ceea ce ar contribui la infiintarea unor noi locuri de munca, inclusiv in domeniul energiei nepoluante.

Martin Goetzeler, directorul fabricii Osram, partea a grupului Siemens, a declarat ca interdictia nu va afecta unitatea, ale carui venituri sunt obtinute in proportie de 95% prin vanzarea de becuri cu halogen, fluorescente si Led-uri.

"Becurile cu filament sunt un model eliminat treptat, ca urmare a eficientei energetice reduse", a spus el.

Osram are circa 12.000 de angajati in Germania, dintre care 800 sunt implicati in productia de becuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor