BBC: UE nu este impresionată de ameninţările privind un Brexit fără acord

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Negociatorul şef al UE pentru Brexit a susţinut într-un interviu ce va fi publicat joi că nu este impresionat de ameninţările privind un Brexit fără un acord, adăugând că, în cazul în care va opta pentru un astfel de curs, Marea Britanie va trebui să înfrunte consecinţele, potrivit Reuters.

Întrebat de BBC ce se va întâmpla dacă Londra şi-ar rupe cartea de membru al UE, Michel Barnier a susţinut: “Marea Britanie va trebui să înfrunte consecinţele”.

“Cred că partea britanică, care este bine informată şi competentă şi ştie cum lucrăm în tabăra UE, a ştiut de la bun început că nu am fost niciodată impresionaţi de o astfel de ameninţare. Nu este util să o folosească”, a adăugat Barnier.

Barnier a discutat cu BBC înaintea alegerilor pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie. Boris Johnson, care este principalul candidat la înlocuirea premierului Theresa May, a promis că ţara va ieşi din UE cu sau fără acord în 31 octombrie, actualul termen limită.

În cazul în care Johnson câştigă alegerile, criza de trei ani a Brexitului s-ar putea adânci în condiţiile în care UE a refuzat să aprobe schimbarea acordului de retragere şi în contextul în care Parlamentul britanic ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord.

Barnier a afirmat că acordul de retragere “este singura cale de ieşire din UE într-o manieră ordonată”.

Prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat pentru BBC că miniştrii britanici “alergau ca imbecilii de colo colo” când au sosit să negocieze Brexitul în 2017.

Timmermans a susţinut că a fost şocat de standardul negocierilor britanice după ce, iniţial, s-a aşteptat la un spectacol genial.

“Noi am crezut că ei sunt geniali. Că într-un anumit seif în Westminster va exista cineva precum Harry Potter care va face toate trucurile şi lucrurile”.

Dar apoi: “M-am gândit, ‘O, Doamne, ei nu au un plan’”. “Timpul se scurge şi ei nu au un plan”.