Premierul britanic Theresa May va demisiona în luna iunie

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Leon Neal/Getty Images)

Premierul Marii Britanii a declarat vineri că va demisiona, declanşând o competiţie ce va aduce un nou lider la putere, care probabil va depune eforturi pentru adoptarea unui acord de retragere din UE mai categoric.

Theresa May a stabilit data demisiei pentru ziua de 7 iunie, când se va retrage din funcţia de lider al Partidului Conservator, urmând ca săptămâna următoare să înceapă competiţia pentru noua conducere.

“Voi demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator vineri, 7 iunie, astfel încât să poată fi ales un succesor”, a afirmat May în faţa sediului guvernului.

May lasă în urmă o ţară profund divizată şi o elită politică prinsă într-un impas legat de modul şi momentul ieşirii ţării din UE sau dacă trebuie să aibă loc această separare. Premierul a declarat că succesorul ei va trebui să ajungă la un consens în Parlament cu privire la Brexit.

Demisia lui May va adânci criza legată de Brexit, în condiţiile în care noul lider probabil va dori să obţină o separare mai categorică, amplificând şansele unei confruntări cu Uniunea Europeană şi alegeri parlamentare anticipate.

Principalii rivali la poziţia lui May doresc toţi un acord de retragere mai dur, deşi Bruxelles-ul a susţinut că nu va renegocia acordul de retragere semnat în noiembrie 2018 cu actualul premier britanic.

Unul dintre principalii candidaţi la înlocuirea lui May este fostul secretar de Externe, Boris Johnson.

Johnson s-a opus acordului lui May şi a demisionat din Cabinet din acest motiv. Dar nu este clar dacă succesorul lui May va avea şanse să redeschidă negocierile pentru acord, despre care Bruxelles-ul a insistat că este finalizat. De asemenea, succesorul lui May ca premier va avea de înfruntat acelaşi impas din Camera Comunelor, care a respins în repetate rânduri proiectul premierului şi a eşuat să voteze în favoarea oricărei alternative.

Acest lucru ar putea creşte şansele ca noul lider conservator să ceară alegeri generale în încercarea de a depăşi impasul legat de Brexit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe