Boris Johnson ameninţă cu neachitarea “facturii de divorţ” prevăzută de Brexit

Boris Johnson
Boris Johnson (Dan Kitwood/Getty Images)

Boris Johnson, principalul candidat la funcţia de premier al Marii Britanii în locul demisionarei Theresa May, a afirmat că va refuza să achite “factura de divorţ” către Uniunea Europeană dacă aceasta nu va oferi un acord mai bun pentru Brexit, potrivit Deutsche Welle.

Johnson a mai indicat că va renunţa şi la aranjamentul de frontieră deja acceptat cu Irlanda.

Comentariile fostului ministru de Externe au fost făcute într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times, acesta fiind primul interviu într-un ziar de când a anunţat că va candida pentru fotolioul de premier.

“Prietenii şi partenerii noştri trebuie să înţeleagă faptul că banii vor fi păstraţi până când vom avea mai multă claritate în ceea ce priveşte calea pe care o vom urma”, a precizat Johnson.

“Pentru a obţine un acord bun, banii sunt un solvent excelent şi un foarte bun lubrifiant”, a adăugat el.

Cursa pentru înlocuirea lui May

Johnson este principalul candidat la funcţia de premier după ce Theresa May s-a retras vineri în mod oficial din funcţia de lider al Partidului Conservator. Ea îşi va păstra funcţia de premier până la găsirea unui înlocuitor, un proces care urmează să fie finalizat până la sfârşitul lunii iulie. În prezent, 11 membri ai Parlamentului se luptă pentru a ocupa această poziţie.

Marea Britanie va datora Uniunii Europene aproximativ 44 miliarde de euro după ce va ieşi din bloc.

În urmă cu câteva zile, preşedintele american Donald Trump a recomandat Marii Britanii să nu îşi achite “factura de divorţ” şi, de asemenea, l-a susţinut pe Johnson ca principala alegere să o înlocuiască pe May.

Câţiva miniştri ai Cabinetului britanic s-au alăturat în weekendul trecut unui număr tot mai mare de conservatori declarând că sunt pregătiţi să îl susţină pe Johnson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe