Băsescu: România, o ţară hărţuită de trei imperii. Acum suntem în cel mai bun moment din istoria noastră

Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, la postul B1 TV, că România se află în cel mai bun moment din istoria sa, din punct de vedere al securităţii.

„Din punct de vedere al securităţii, suntem în cel mai bun moment din istoria noastră. Din punct de vedere al securităţii ţării. Ţara asta a fost hărţuită, o ţară aflată între trei imperii: imperiul rus la est, imperiul austro-ungar la vest, imperiul otoman la sud. În toată istoria noastră, 500-600 de ani am fost hărţuiţi, ocupaţi, luaţi, bătuţi. Pe de altă parte, nu ne place să recunoaştem, dar imperiile astea ne-au ajutat, dintr-un interes sau altul, în detrimentul altui imperiu. Adică la cucerirea independenţei am făcut-o alături de armata rusă. Sau în celebrul Mărăşti - Mărăşeşti - Oituz au fost şi trupe ruseşti alături de noi, deşi nu ştiu cât de largă a fost participarea. Deci imperiile astea ne-au făcut şi bine şi rău. Spre exemplu, Imperiul Otoman, care a trecut de atâtea ori peste ţările astea trei, n-a distrus o biserică. Imperiile astea ne-au făcut şi bine şi rău, mai ales când erau tensiuni între ele”, a declarat Băsescu.

Potrivit fondatorului PMP, România trebuie să ţină mult atât la calitatea sa de membru UE cât şi la parteneriatul pe care îl are cu SUA.

„România nu are variantă decât să stea în parteneriat cu ambele entităţi, şi cu UE, şi cu SUA. De ce? Pentru că în primul rând, Europa nu are variantă de securitate pentru ea, Uniunea Europeană, în lipsa unei alianţe cu SUA. Ce vedeţi acum de la tânărul preşedinte Macron, care vrea să facă armata europeană, e o glumă dintr-un motiv simplu: Europa nu poate stabili un echilibru nuclear cu federaţia Rusă spre exemplu. Degeaba ai tot un milion de soldaţi, câţi are şi Federaţia Rusă, degeaba ai buget de 220 de miliarde de euro, cum are cumulat UE, faţă de 60 de miliarde de dolari, cât au ruşii pentru armată, dacă nu poţi ţine echilibrul strategic, echilibrul nuclear”, a precizat Băsescu.

Întrebat de ce Europa continuă să se înarmeze, când ar putea foarte bine să investească banii în educaţie şi cercetare, spre exemplu, fostul şef de stat a replicat: „Dintr-un motiv simplu: dacă vrei să ai garantat faptul că nu vei avea război, trebuie să fii înarmat, trebuie să-ţi descurajezi orice potenţial adversar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne