Băsescu propune scutirea de la plata CAS pentru firmele care angajează tineri

Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Camerelor reunite din Parlamentul României
Mesajul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Camerelor reunite din Parlamentul României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.03.2013

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la reuniunea Consiliului European, despre şomajul din România care afectează 170.000 de tineri cu vârste până în 25 ani şi măsurile care ar trebui luate pentru reducerea acestuia. UE ne asigură fonduri de 140 de milioane de euro, în intervalul 2014-2020, bani care ar putea fi folosiţi pentru crearea de locuri de muncă. Guvernul ar putea decide scutirea de la plata CAS pentru firmele care fac angajări pentru a se reduce numărul de şomeri.

"România, din circa 650.000 de şomeri, are aproximativ 170.000 de şomeri tineri, cu vârstă până în 25 ani (...). Avem la dispoziţie 140 milioane de euro să creăm locuri de muncă strict pentru tineri. Vreau să fiu foarte clar. Asta nu înseamnă că aceşti bani se vor duce să facem un capăt de autostradă, ci la înfiinţarea de mici firme prin care tinerii până în 25 de ani să realizeze un venit şi să aibă un produs pentru societate" , a afirmat Băsescu.

Declaraţiile şefului statului au fost făcute în contextul în care la reuniunea CE s-a discutat despre creşterea foarte mare a ratei şomajului în rândul tinerilor.

Băsescu a mai propus ca firmele care angajează tineri să fie scutite de plata CAS pentru aceştia pe o perioadă de doi ani.

"Sunt convins că ar fi o viteză extraordinară de reducere a şomajului în rândul tinerilor. Guvernul poate găsi soluţii, dar mi se pare că pentru tinerii absolvenţi de facultate, de liceu chiar, ar fi angajaţi dacă nu s-ar plăti timp de doi ani CAS. Mi se pare că am mai avut astfel de măsuri", a precizat preşedintele.

Oficialii europeni au discutat la reuniunea CE despre faptul că, în ianuarie 2013, rata şomajului la nivelul UE în rândul tinerilor a fost de peste două ori mai mare decât rata şomajului la adulţi şi a ajuns la 23,6 %. Este vorba despre 7,5 milioane de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, care nu sunt angajaţi şi nici nu urmează vreo formă de educaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor