Băsescu, sancţionat simbolic pentru "declaraţii discriminatorii" la adresa romilor nomazi

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu a reuşit să scape de amenda primită de la CNCD pentru "declaraţii discriminatorii" la adresa romilor nomazi.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Traian Băsescu trebuie să plătească amenda primită de la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării pentru afirmaţiile sale făcute la Ljubljana, în urmă cu câţiva ani, la adresa romilor nomazi, a decis, în mod definitiv, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins contestaţia formulată de fostul preşedinte în acest caz.

Declaraţia sancţionată cu amendă de CNCD a fost făcută pe 3 noiembrie 2010, la Ljubljana, unde fostul şef al statului a afirmat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adăugând că mulţi dintre ei, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".

"Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

Vorbind despre problema integrării romilor nomazi, fostul preşedinte a mai declarat că una dintre problemele majore ce trebuie rezolvate este asigurarea educaţiei pentru copii.

"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a continuat Traian Băsescu.

La mai bine de trei ani după respectivele declaraţii, pe 10 februarie 2014, CNCD l-a amendat pe preşedintele Traian Băsescu pentru respectivele declaraţii, motivând că acestea reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă. În consecinţă fostul lider de la Cotroceni a primit o amendă de 600 de lei. CNCD afirma atunci că amenda a fost dată ţinându-se cont de faptul că Băsescu "nu se află la prima faptă de discriminare".

La finele lui martie 2014, Băsescu s-a adresat instanţei, solicitând anularea amenzii CNCD. În cererea de anulare a amenzii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel Bucureşti, politicianul a precizat că răspunderea pentru respectiva declaraţie s-a prescris, căci, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor "aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei", ori declaraţia sa despre romi a fost făcută în noiembrie 2010 iar CNCD l-a amendat la mai bine de trei ani după data săvârşirii faptei.

Băsescu a mai reclamat faptul că CNCD a aplicat o sancţiune contravenţională fără a ţine seama de imunitatea sa ca preşedinte în emiterea de declaraţii politice. Declaraţia sa despre romi a fost făcută, a reamintit Băsescu, în timpul unei vizite oficiale şi a fost enunţată după ce i s-a cerut "să rezume abordarea statului român faţă de subiectul integrării comunităţii rome".

Curtea de Apel Bucureşti a respins în iunie 2014 cererea de anulare a amenzii pe care a primit-o de la CNCD, decizie atacată ulterior de fostul preşedinte la Înalta Curte. Acum, cazul a ajuns la final. Traian Băsescu a fost obligat de instanţă să plătească amenda respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne