Băsescu îl atacă iar pe Cioloş: Desfiinţarea "Doi şi-un sfert", un act de fraternitate cu clanurile interlope

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte îl atacă din nou, via B1 TV, pe fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, căruia i-a cerut recent demisia din politică argumentând că, prin modul în care "a desfiinţat" serviciul secret al MAI - "Doi şi-un sfert" -, a lăsat clanurile să îşi facă de cap peste tot în ţară.

"Desfiinţarea unei structuri, care printre altele viza sau era parte a sistemului prin care se supravegheau clanurile interlope, este un act de fraternitate cu clanurile interlope. Din păcate, domnul Cioloş n-a ţinut cont nici de strategiile de securitate naţională, nici de strategiile de apărare. Daţi-mi voie să vă dau două citate, ca să fie justificată revolta mea", a declarat Băsescu.

Mai exact, liderul PMP susţine că se referea la Hotărârea CSAT nr. 62 din 2006, în care scria că "Strategia de Securitate Naţională a României înscrie criminalitatea transfrontalieră organizată în cadrul principalelor riscuri şi ameninţări capabile să pună în pericol siguranţa cetăţeanului şi securitatea naţională a României".

Totodată, spune Băsescu, în Strategia Naţională de Apărare a Ţării era notat că, "criminalitatea organizată cu caracter naţional şi transfrontalier a fost înscrisă în rândul principalelor riscuri şi ameninţări la adresa României".

"Ei, prin Hotărârea CSAT, se stabileau instrumentele de luptă împotriva crimei organizate şi a grupărilor de crimă organizată transfrontalieră, şi astea erau serviciile de informaţii ale Ministerului de Interne, Serviciul Român de Informaţii, Poliţie, Jandarmerie", a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă este de părere că, la acea vreme, Dacian Cioloş a fost sfătuit – fie din afara ţării, fie din interiorul ei – să lupte împotriva a ceea ce Preşedinţia desemnase ca fiind strategie anticorupţie în România, fostul preşedinte a replicat:

"Nu ştiu, nu vreau să spun că a fost părtaş, adică mi-ar fi imposibil să cred că Cioloş a fost într-o grupare care a stabilit că ne încurcă structura asta şi trebuie să o desfiinţăm. Eu cred că el a fost sfătuit, a fost sfătuit prost şi a desfiinţat 2 şi un sfertul care avea misiuni foarte importante. Dacă era cineva infiltrat în grupările de crimă organizată, ăsta era 2 şi un sfertul, să ştiţi. SRI era mai puţin infiltrat decât 2 şi un sfert. De ce a fost desfiinţat, n-am să înţeleg niciodată. În plus, odată cu dezicerea tuturor de protocoalele dintre Parchetul General şi SRI, odată cu acel moment, SRI s-a retras – după părerea mea, nejustificat – din sarcina de supraveghere a clanurilor de crimă organizată, având în vedere că acestea au fost incluse în Strategia de Apărare Naţională din 2010 în lista de ameninţări la securitatea naţională. Nu poate fi justificată retragerea SRI şi desfiinţarea lui 2 şi un sfert din supravegherea clanurilor de crimă organizată".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne