Băsescu: "Eu cred că nu vrea nimeni să-l aresteze pe Dragnea, ci vrea să-i ia robinetul de bani"

În dosarul Belina avem de a face clar cu trafic de influenţă, nu cu abuz în serviciu, susţine Băsescu, în opinia căruia nu se urmăreşte arestarea lui Dragnea, ci deconectarea lui de la robinetul cu bani, respectiv de la bugetul Ministerului Dezvoltării.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Miza în dosarul Belina nu este arestarea lui Liviu Dragnea, ci închiderea "robinetului de bani" pe care acesta l-ar avea la dispoziţie pentru "baronii locali" prin Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, a opinat marţi seara fostul preşedinte Băsescu, la B1 TV.

Liderul PMP a mai susţinut că infracţiunea care ar trebui anchetată în cel mai celebru dosar al momentului este traficul de influenţă, şi nu abuzul în serviciu şi că Tudorel Toader a avut dreptate când a afirmat că speţa ţine de contencios administrativ, nu de DNA, relatează Agerpres.

"V-am spus că am urmărit declaraţia domnului preşedinte Iohannis, care-l atacă virulent pe Tudorel Toader că a spus că trebuie să meargă în contencios administrativ (hotărârea de guvern în cazul Belina — n.r.). Aceeaşi afirmaţie am făcut-o eu cu o seară înainte (...). Şi de ce am făcut-o? Pentru că eu citesc. Este paragraful 79 din Decizia 68 din februarie 2017 a CCR, care spune aşa: din punct de vedere formal al autorităţii emitente, atât legislaţia secundară (HG-urile), cât şi legislaţia primară (OUG-uri) reprezintă acte administrative. Dreptul comun în materia actelor administrative îl constituie Legea contenciosului administrativ, deci, nu avea ce căuta în penal cu 'Belina', ci în contencios administrativ. Şi acolo, odată anulată hotărârea de guvern în contencios administrativ - pentru că trebuie anulată, n-a respectat o lege organică -, i-aş fi luat pe trafic de influenţă, dar întâi parcurgeam procesul corect", a declarat Traian Băsescu marţi seară la TVR 1, întrebat ce părere are despre evoluţiile şi reacţiile declanşate de dosarul "Belina".

"Este clar că aici a fost trafic de influenţă, pentru că a venit coroborat şi cu un proiect de lege depus de Şerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insuliţe din Dunăre şi grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activităţi economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influenţă, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ", a adăugat Băsescu.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, dosarul "Belina" este unul politic avându-l ca ţintă pe Dragnea, Băsescu a negat:

"Nu, voi toţi aveţi fixul ăsta că ţinta este Dragnea. Aici avem închiderea robinetului pentru baronii lui Dragnea. Toţi ştiu că Dragnea este puternic cât dă în teritoriu bani iar Shhaideh (Sevil Shhaideh - n.r.) este omul care poate să facă lucrul ăsta. În momentul în care Dragnea nu ar mai avea acces la acest Minister al Dezvoltării - care are 30 de miliarde credit de angajament, deci nu are nevoie de bani europeni, îi iau şi vor plăti guvernele următoare şi românii - în momentul în care Dragnea nu ar mai avea omul lui la acest minister, ar fi foarte greu să-şi servească clientela", a susţinut Băsescu, în opinia căruia nu se doreşte arestarea lui Dragnea, ci deconectarea lui de la robinetul cu bani.

"Eu cred că nu vrea nimeni să-l aresteze, ci vrea să-i ia robinetul de bani", a declarat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne