Ministrul Justiţiei, acuzat de USR că "intervine brutal" în dosarul Belina

Ministrul PSD al Justiţiei s-a remarcat printr-o imixtiune fără precedent în ultimii 10 ani în activitatea procurorilor, a acuzat Uniunea Salvaţi România, care îi cere lui Tudorel Toader să facă un pas în spate.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie să-şi dea demisia din funcţie pentru imixtiunea gravă în activitatea procurorilor care anchetează dosarul Belina, dosar ce vizează presupuse fapte penale ale colegilor din coaliţia de guvernare PSD–ALDE, a solicitat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Într-o intervenţie care aminteşte de epoca Adrian Năstase – Rodica Stănoiu, Tudorel Toader a susţinut că procurorii nu ar trebui să ancheteze Hotărârea de Guvern care a permis transferul ilegal al lacului Belina şi al braţului Pavel al Dunării către CJ Teleorman şi ulterior către firma Tel Drum", arată USR.

Potrivit partidului înfiinţat de Nicuşor Dan, declaraţia lui Tudorel Toader reprezintă o imixtiune gravă fără precedent în ultimii 10 ani în activitatea procurorilor, motiv pentru care ministrul trebuie să plece din funcţie pentru acest abuz.

"Din războiul din ultimele zile putem să ne facem o idee despre cum ar arăta sistemul judiciar dacă numirea şefilor parchetelor ar fi la dispoziţia ministrului Justiţiei, aşa cum a propus Tudorel Toader. După ce liderii PSD-ALDE au pocnit din bici, ministrul Justiţiei a ieşit cu o declaraţie prin care a încercat să influenţeze cursul unei anchete în curs. Iată cum, atunci când interesele şefului de partid o cer, ministrul Justiţiei încearcă să intervină în actul de justiţie", a declarat deputatul USR, Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Uniunea Salvaţi România consideră că punerea sub urmărire penală a lui Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi cererea de avizare a urmării penale împotriva Rovanei Plumb, în dosarul Belina, reprezintă dovezi clare că Liviu Dragnea controlează un stat paralel, subordonat propriilor interese.

"Încercarea ministrului Justiţiei de deturnare a anchetei din acest dosar reprezintă un atentat grav la independenţa sistemului judiciar din România care trebuie sancţionată ferm. În războiul liderilor PSD – ALDE cu Justiţia s-a ajuns prea departe şi este inacceptabil pentru cei care susţin continuarea luptei anti-corupţie şi întărirea statului de drept în România", a precizat deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Încă de la anunţul oficial al DNA cu privire la faptele penale cercetate în Dosarul Belina, Uniunea Salvaţi România a cerut demisia vicepremierului Sevil Shhaideh şi avizarea în regim de urgenţă a urmăririi penale a ministrului Rovana Plumb, precum şi demisia ei din Guvern.

În acelaşi timp, USR a solicitat şi retragerea pachetului normativ care modifică legile Justiţiei şi "va submina independenţa magistraţilor".