Bârlad: ger sau caniculă - 10 luni de demonstraţii continue împotriva fracturării hidraulice

Proteste împotriva fracturării hidraulice, Bârlad.
Proteste împotriva fracturării hidraulice, Bârlad. (Mihaela Popescu)

Fie ploaie, fie ger, fie furtună, de aproape zece luni de zile, un grup de oameni minunaţi din Bârlad protestează cu o incredibilă tenacitate, zi de zi, în faţa primăriei locale, împotriva fracturării hidraulice.

Credeţi cumva că autorităţile au binevoit să-i întrebe ce doleanţă au? Neavând la purtător cască de miner, nu s-au bucurat de aceeaşi atenţie de care se bucură de exemplu mineri, care obişnuiesc să se blocheze în galeriile de la Roşia Montană, pentru ca Victor Ponta să vină personal să-i scoată din subteran... Oamenii care protestează la Bârlad sunt, de aproape 10 luni de zile, efectiv ignoraţi de autorităţi, inclusiv în zilele când protestul lor s-a suprapus cu alte evenimente locale, cum ar fi Zilele Bârladului.

Protestele au loc în fiecare zi de la ora 18 la ora 19 şi la ele iau parte cam aceeaşi oameni. Cel mai mic are 4 ani, iar cel mai în vârstă are 78 de ani! În general cei care vin sunt oameni în vârstă, care, cu toate că nu se bucură de cea mai bună stare de sănătate, se simt datori să lupte pentru viitorul copiiilor şi nepoţilor lor! Ceea ce îi întristează oarecum este faptul că tinerii oraşului nu se alătură protestului lor, aceştia având alte priorităţi.

Un moment de referinţă a fost vizita pe care a făcut-o la Bârlad omul de ştiinţă american şi totodată activista anti-fracturare, dr Sandra Steingraber, în luna iunie şi care s-a arătat profund impresionată de tenacitatea oamenilor care protestează zi de zi, declarând că astfel de manifestări de curaj şi perseverenţă nu se înregistrează în Statele Unite, unde opoziţia faţă de fracturarea hidraulică este deja foarte puternică şi se intensifică pe zi ce trece. Biologul american ne-a transmis protestatarilor mesajul ei de solidaritate şi i-a îndemnat să protesteze în continuare, să nu abandoneze lupta, declarând că, odată întoarsă în Statele Unite va încerca şi ea să protesteze zi de zi împotriva fracturării hidraulice!

Protestatarii sunt revoltaţi de faptul că autorităţile au acordat avize de mediu şi de explorare pentru gaze de şist, în condiţiile în care înainte de alegeri PSD-ul condamna vehement guvernul precedent pentru concesionarea perimetrelor pentru gaze de şist. Ajuns la putere însă PSD a uitat ce a promis, astfel încât compania Chevron a început deja explorarea resurselor de gaze de şist la Siliştea-Pungeşti, iar în jud Vaslui aceeaşi companie ar trebui să instaleze 2.800 de sonde. « Când vor veni cutremurile şi apa va fi otrăvită să vedem unde se ascund toţi cei care au dat aprobările şi au bătut oamenii ? » se întreba, retoric, unul dintre protestatarii cu care am stat de vorbă.

În ciuda faptului că protestul lor este ignorat de autorităţi, că se anunţă concesionarea a noi şi noi perimetre pe teritoriul ţării, protestatarii din Bârlad sunt convinşi că raţiunea va învinge până la urmă şi că « Chevron nu va reuşi niciodată să amplaseze 2800* de sonde în judeţul lor »…

Unul dintre cei mai activi protestatari pune punctul pe « i »: «Când tu, o companie privată vii să baţi copiii, femei, bătrâni şi veterani de război ca să creezi locuri de muncă , crezi că vei câştiga? Nu vei câştiga niciodată.... »

Grupul protestatarilor de la Bârlad este sursă de inspiraţie şi de admiraţie pentru celebrul biolog american Sandra Steingraber : Poate că ar trebui să fie şi pentru noi.

(Nota: Numărul de sonde a fost estimat având ca reper densitatea sondelor de fracturare hidraulică în SUA, respectiv 5-6 per km2.)

Articol scris pentru Epoch Times