ONG-urile anti-fracturare îi cer lui Rasmussen să-şi ceară scuze pentru că i-a asimilat propagandei ruse

Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014.
Protest anti-fracturare, Ziua Naţională de Protest Impotriva Fracturarii Hidraulice, Bucureşti, 6 aprilie 2014. (Claudia Craiu)

Declaraţiile secretarului general NATO Anders Fogh Rasmussen conform căruia în spatele luptei împotriva exploatării gazelor de şist, sau, cel puţin a unor aşa-numite ONG-uri de mediu s-ar afla Rusia, care s-a angajat activ în această luptă, pentru a menţine dependenţa Europei de gazul rusesc au stârnit indignarea activiştilor care luptă, de ani de zile, pentru interzicerea fracturării hidraulice, tehnologie considerată extrem de nocivă pentru mediu şi pentru om.

Secretarul general NATO a afirmat că s-a întâlnit cu aliaţi ai săi, a se citit aliaţi NATO, care pot confirma că Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operaţiuni de informare şi respectiv dezinformare, este implicată activ împreună cu aşa-numitele organizaţii non guvernamentale de mediu care militează împotriva gazelor de şist - pentru a menţine dependenţa Europei de importurile de gaze ruseşti.

"Cel puţin aceasta este interpretarea mea", a declarat înaltul oficial NATO.

Într-o Europa scindată între grija faţă de mediu, care ar putea fi ireversibil afectat de fracturarea hidraulică şi teama faţă de dependenţa de gazul rusesc, umflată până la cote paroxistice în ultimul timp, afirmaţiile hazardate ale lui Rasmussen au stârnit un scandal imens.

Ce mai prompt au reacţionat cei ce luptă activ împotriva fracturării hidraulice, mai multe ONG-uri din toată Europa precum şi persoane neafiliate vreunei organizaţii dar care militează împotriva acestei tehnologii, transmiţându-i lui Rasmussen o scrisoare deschisă prin care îi reproşează acestuia că, prin declaraţiile sale, a dat un conţinut oficial zvonurilor "nefondate şi perfide", care deja circulau pe această temă, fără să aibă însă nimic oficial până acum.

Având în vedere caracterul extraordinar al afirmaţiilor lui Rasmussen, care denigrează lupta a zeci de mii de activişti, semnatarii scrisorii îi cer secretarului NATO să vină cu dovezi care să-i confirme spusele, sau să îşi ceară scuze public pentru cele afirmate. Redăm scrisoarea ONG-urilor mai jos:

"Dragă Domnule Secretar General al NATO Rasmussen,

Noi, subsemnaţii, suntem grupuri de cetăţeni şi organizaţii de mediu care suntem preocupaţi de fracturarea hidraulică de mare volum şi de forajele pentru gaze de şist şi care luptăm împotriva dezvoltării combustibililor fosili neconvenţionali, cum ar fi gazele de şist în Europa. Am fost uimiţi să citim comentariul dvs. despre noi în mai multe publicaţii mass-media din Europa: “Rusia, ca parte a operaţiunilor lor informative sofisticate de dezinformare, s-a implicat activ împreună cu aşa-numitele organizaţii non-guvernamentale – organizaţii de mediu care lucrează împotriva gazelor de şist – pentru a menţine dependenţa europeană de gazul rusesc importat”.

Astfel de afirmaţii nu sunt noi, dar, până acum, au existat doar ca zvonuri nefondate, perfide.

Întrucât activitatea NATO depinde foarte mult de colectarea de informaţii detaliate şi precise, sperăm că afirmaţia dumneavoastră ieşită din comun despre mişcarea anti-fracking europeană este susţinută de dovezi extraordinare. Prin urmare, facem apel la dumneavoastră, ca secretar-general al unei organizaţii militare regionale importante, cu acoperire globală, fie să oferiţi dovezi pentru aceste acuzaţii, fie să vă cereţi scuze în mod public pentru această afirmaţie falsă.

Mai mult decât atât, am dori să vă atragem atenţia asupra faptului că autorităţile europene, cum ar fi Comisia Europeană, au publicat deja mai multe studii care demonstrează riscurile mari la care suntem expuşi prin industria care foloseşte fracturarea hidraulică de mare volum, aşa cum au făcut-o deja oameni de ştiinţă remarcabili din întreaga lume. Oare Secretarul General Rasmussen crede că toate aceste instituţii şi persoane sunt naivi influenţaţi de ruşi?

În mod ironic, aşa cum s-a recunoscut deja pe scară largă, fracturarea hidraulică pentru gazele de şist nici nu va reduce dependenţa Europei de aprovizionarea cu gaze ruseşti şi nici nu va duce la preţuri mai mici de gaze. Grupurile anti-fracking din Europa sunt de acord că dependenţa tot mai mare a Europei de importurile de combustibili fosili, cum ar fi gazul natural, este un motiv de îngrijorare şi, prin urmare, suntem convinşi că un program ambiţios de dezvoltare a surselor regenerabile de energie şi investiţii serioase în eficienţa energetică sunt cel mai bun mod de a reduce dependenţa noastră de combustibilii fosili din Rusia. Am saluta o discuţie serioasă şi informată pe tema securităţii energetice.

Grupurile anti-fracking contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile pe care dezvoltarea gazelor de şist o prezintă pentru climă, aer, apă şi sănătatea publică. Mişcările sociale, cum ar fi a noastră, trebuie să joace un rol-cheie în cultivarea dezbaterii publice cu privire la viitorul climei europene, al politicilor de emisii reduse de carbon şi de mediu. Principiul precauţiei, principiul acţiunii preventive, principiul “poluatorul plăteşte”, sunt scrise în Tratatul de la Lisabona. Conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi combaterea schimbărilor climatice sunt obiectivele cheie ale UE.

Etichetarea mişcării anti-fracking europene ca fiind infiltrată de agenţi ruşi, subminează dezbaterea publică legitimă cu privire la riscurile şi impactul fracturării hidraulice şi subminează instituţiile noastre democratice, pe care NATO trebuie să le apere.

Aceasta nu este prima dată când am fost acuzaţi de a fi spioni Gazprom sau “de lucru contra intereselor publice ale statului”. Nu vom mai tolera o defăimare sau incriminare a muncii noastre importante. Dacă există într-adevăr grupuri care se opun fracturării hidraulice şi care lucrează în secret cu Rusia, împotriva intereselor cetăţenilor europeni, am dori, de asemenea, să ştim care sunt acestea.
Prin urmare, aşteptăm cu nerăbdare să primim dovada acuzaţiilor dumneavoastră. Sau scuze publice.

Cu stimă,"

Scrisoarea este semnată de numeroase grupuri active în mişcarea anti-fracking europeană dintre care menţionăm Food & Water Europa, BI lebenswertes Korbach & BI Fracking freies Hessen, Germania, Schaliegasvrij, Olanda, Ecologistas en Accion, Spania, Heaven Or shell, Suedia, Les Amis de la Terre / Friends of the Earth, Franţa, Activişti fără Frontiere Climaxi, Belgia, Friends of the Earth, Scoţia, Koalice Stop HF, Republica Cehă, Asociaţia “România fără Ei” şi Asociaţia „Mişcarea de Rezistenţă din Pungeşti”, Grupul de Intervenţie Civică - România, ATTAC, Franţa, Fracking Free Ireland – Brussels.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe