Barcelona: Ciocniri violente între manifestanţi rivali. Răniţi şi arestaţi

Ciocniri violente în Barcelona între separatişti şi susţinători ai poliţiei naţionale spaniole, 29 septembrie 2018
Ciocniri violente în Barcelona între separatişti şi susţinători ai poliţiei naţionale spaniole, 29 septembrie 2018 (David Ramos/Getty Images)

Poliţia din regiunea spaniolă Catalonia a arestat sâmbătă şase persoane după ce ciocnirile violente dintre manifestanţi rivali au provocat 14 răniţi în Barcelona.

Din cauza unui miting la care au participat aproximativ 6.000 de separatişti catalani, aproximativ 3.000 de susţinători ai poliţiei naţionale, care participau la un alt miting, au fost forţaţi să ia o altă rută prin oraş, potrivit Deutsche Welle.

Marşul poliţiei a fost organizat de asociaţia de poliţie JUSAPOL, care doreşte ca poliţia naţională şi Garda Civilă a Spaniei să fie plătite la fel ca poliţia regională a Cataloniei.

Tensiunile s-au amplificat în Catalonia înaintea primei aniversări a referendumului pentru independenţa catalană, care a declanşat o campanie de suprimare a acestuia de către Madrid.

Poliţia locală catalană a încercat să menţină separate cele două grupuri. Unii separatişti au aruncat cu pulbere colorată care a acoperit forţele de intervenţie, scuturile şi vehiculele lor.

Când s-au apropiat de cordoanele de poliţie, manifestanţii catalani au fost ţinuţi pe loc cu ajutorul bastoanelor.

Separatiştii au scandat “Nu uităm şi nu iertăm” şi “Plecaţi de aici fasciştilor” către manifestanţii sindicatului poliţiei, care fluturau steaguri naţionale spaniole în semn de suport al poliţiei naţionale în principala piaţă a Barcelonei. În acele momente au izbucnit ciocnirile dintre cele două tabere.

Catalonia va marca luni prima aniversare de la referendumul său, când 90% dintre participanţi au votat în favoarea independenţei regiunii de Spania.

Totuşi, doar aproximativ 42% dintre alegătorii înregistraţi au participat la referendum şi Madridul l-a respins ca fiind ilegal. Carles Puigdemont, fostul lider pro-independenţă care a condus campania pentru referendum, a fugit ulterior în Spania pentru a evita arestarea şi în prezent locuieşte în Belgia.