Un milion de oameni mărşăluiesc în Barcelona pentru independenţa Cataloniei

Poliţia din Barcelona a declarat că aproximativ un milion de oameni au ieşit pe străzi cu ocazia zilei naţionale a regiunii. Separatiştii catalani speră să folosească momentul pentru a continua eforturile de obţinere a independenţei de Spania, după încercarea eşuată din 2017.
Protest masiv în capitala catalană Barcelona pentru eliberarea din închisoare a liderilor separatişti închişi, 15 aprilie 2018.
Protest masiv în capitala catalană Barcelona pentru eliberarea din închisoare a liderilor separatişti închişi, 15 aprilie 2018. (Captură Foto)

Aproximativ un milion de oameni au ieşit marţi pe străzile Barcelonei pentru a cere independenţa de restul Spaniei şi pentru a marca Diada, ziua naţională a Cataloniei, când se comemorează finalul asediului Barcelonei din 1714, în urma căruia regiunea şi-a pierdut statutul separat în cadrul regatului spaniol.

Bogata regiune nord-estică este divizată în problema independenţei de Spania, potrivit unui sondaj publicat în luna iulie de către centrul oficial pentru opinie publică – centru care aparţine de guvernul regional, precizează Deutsche Welle.

Începând cu 2012, separatiştii catalani au folosit ziua de 11 septembrie pentru a organiza mitinguri de susţinere a cauzei lor.

Mitingul de marţi marchează primul eveniment de acest gen de la controversatul referendum pentru independenţă din 1 octombrie 2017, care a fost considerat ilegal de guvernul din Madrid.

Organizatorii evenimentului din Barcelona au afirmat că au dorit să impulsioneze mişcarea separatistă şi să facă presiuni pentru eliberarea “deţinuţilor politic”, respectiv a politicienilor catalani care au fost arestaţi pentru implicarea în referendumul de anul trecut.

Unii au criticat separatiştii pentru că au schimbat obiectivul sărbătorii, susţinând că au transformat-o într-un eveniment exclusiv pentru cauza independenţei.

Quim Torra, liderul guvernului regional catalan, a afirmat că, în timp ce independenţa este o prioritate, el va depune eforturi pentru a evidenţia situaţia în care se află deţinuţii politic, precizând: “Nu voi accepta sentinţele şi voi face apel la toţi cetăţenii cu mintea deschisă să nu le accepte nici ei”.

Oriol Bartomeus, profesor de politică la Universitatea Autonomă din Barcelona, a declarat pentru AFP că, deşi separatiştii “vor arăta că sunt cea mai organizată forţă politică” din regiune, ei “nu au un mesaj clar”.

Anul trecut, Madridul a impus o guvernare directă după ce fostul guvern catalan a organizat referendumul pentru independenţă, care a fost etichetat ilegal de către Curtea Supremă a Spaniei chiar înainte să aibă loc votul. Alegerile din decembrie 2017 i-au adus pe separatişti din nou la putere, însă neînţelegerile interne i-au împiedicat să se focuseze pe demersuri privind independenţa.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a oferit guvernului regional abilitatea de a desfăşura un referendum pentru obţinerea de mai multă autonomie, însă liderul catalan Torra a respins ideea, susţinând că regiunea merită un vot privind separarea de Spania.

De asemenea, Torra a încercat să obţină sprijin pentru un alt spectacol de forţă pentru 1 octombrie, prima aniversare a referendumului privind independenţa catalană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe