Fostul lider catalan Puigdemont se întoarce în Belgia

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont s-a întors sâmbătă în Belgia din Germania după ce Spania a renunţat la un mandat internaţional de arestare pentru rebeliune după ce a declarat independenţa Cataloniei.

“Aceasta nu va fi ultima mea oprire, acesta nu este capătul călătoriei mele”, a declarat el la o conferinţă de presă în Bruxelles.

Puigdemont a precizat că va călători în Europa pentru a strânge suport pentru independenţa Cataloniei. “Voi călători în jurul Europei, în cele patru colţuri ale continentului pentru a apăra cauza noastră”.

Fostul lider catalan a fugit în Belgia în octombrie 2017 după ce Madridul a impus o guvernare directă în Catalonia după declararea independenţei acesteia.

Puigdemont a fost arestat în luna martie la o benzinărie din nordul Germaniei, în timp ce se întorcea în Belgia dintr-o călătorie în Finlanda.

O instanţă germană a decis în această lună că Puigdemont nu poate fi extrădat pe baza acuzaţiilor de rebeliune, ci doar pentru cele de utilizare eronată a fondurilor publice.

Curtea Supremă a Spaniei a renunţat apoi la întreaga propunere.

Însă Puigdemont probabil nu se va întoarce curând în Spania deoarece acuzaţiile împotriva lui şi a altor cinci politicieni separatişti rămân în vigoare, însemnând că ei ar putea fi arestaţi dacă vor păşi pe teritoriul spaniol.

Relaţiile dintre Madrid şi Catalonia s-au dezgheţat în ultimele săptămâni, în condiţiile în care recent numitul premier spaniol Pedro Sanchez a purtat discuţii cu liderul catalan pro-independenţă Quim Torra.

Dar adoptând un ton sfidător, Puigdemont a afirmat sâmbătă că perioada de graţie a lui Sanchez privind problema catalană s-a încheiat şi că este momentul pentru acţiune şi nu cuvinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe